Statele Baltice, Rusia, Ucraina si Kazahstanul sunt economiile regionale cele mai expuse la problemele din sectorul bancar, a declarat pentru Reuters directorul managerial pentru institutii financiare din cadrul Fitch, Mark Young, in timp ce Africa de Sud, Turcia si tarile din Golf sunt cele mai ferite.

Fitch si alte agentii de rating au retrogradat o serie de banci din pietele emergente in ultimele saptamani, pe fondul accentuarii problemelor cu creditele neperformante si nivelul redus de lichiditate, dupa ce sectorul bancar islandez a falimentat economia si a inspirat teama altor economii.

Rusia si Kazahstanul, bogate in petrol, sunt considerate ca avand rezervele necesare pentru apararea bancilor, in timp ce pentru sectorul bancar din tarile Baltice si Ungaria se asteapta un sprijin din partea grupurilor-mame din strainatate, potrivit NewsIn.

"In Rusia, guvernul a introdus deja multi bani in sectorul bancar si ne asteptam sa continue sa ia aceleasi masuri", a spus Young, adaugand ca asupra bancilor rusesti au fost luate deja unele masuri de coborare a ratingurilor. "Ratingurile bancilor de stat reflecta sprijinul oferit de guvern, altfel ar fi mult mai mici. Fitch este ingrijorat indeosebi de bancile cu capitalizari mai mici, unde sunt posibile alte falimente si reduceri ale ratingurilor", a mai spus Young.

El a estimat ca din cele 1.200 de banci din Rusia, aproape 1.000 sunt "foarte mici si se confrunta adesea cu probleme de lichiditate in perioade de turbulente financiare". Au existat deja numeroase falimente bancare, precum si retrageri de depozite din cauza zvonurilor.

Citeste si:

Bancile din Kazahstan sunt vazute ca deosebit de expuse la criza creditelor, pietele locale de capital fiind efectiv inghetate. Agentia de rating a precizat ca statul a intarit sustinerea sectorului bancar, insa ramane ingrijorata de declinul calitatii activelor din cauza ieftinirii imobiliarelor.

Prin contrast Ucraina este lipsita de rezervele necesare oferirii unui astfel de sprijin, desi se afla in discutii cu Fondul Monetar International (FMI) in legatura cu un pachet de salvare.

"Ucraina este, evident, o zona problematica. Am luat deja masuri asupra ratingurilor si nu excludem sa continuam aceste masuri. Exista, de asemenea, riscul ca instabilitatea politica sa accentueze nesiguranta din sectorul bancar", a mai spus Young.

Romania si Bulgaria au inregistrat un boom economic mai indelungat decat alte tari din regiune, a spus Young, adaugand ca, desi o incetinire a ritmului este binevenita, aceasta ar putea sa afecteze sistemul bancar, sa majoreze nivelul creditelor neperformante si sa coboare calitatea imprumuturilor.