In plina criza financiara, negocierile salariale din sectorul metalugic german, domeniu care influenteaza celelalte sectoare ale economiei, au ajuns vineri intr-un impas si o serie de sindicate din industria metalurgica, a automobilelor si electronicii ameninta cu greve in lant.
Dupa aproape patru saptamani de negocieri fara rezultate cu sindicatele, federatia Gesamtmetall a angajatorilor din industria metalurgica, care cuprinde si industria automobilelor, a electronicii si a utilajelor, si-a expus vineri ultima oferta: o crestere salariala de 2,9% in urmatoarele 14 luni. Astfel, in ultimele doua luni ale anului ar fi oferita o crestere de 0,8%, iar in lunile lui 2009, o crestere de 2,1%.

Oferta nu se ridica la nivelul revendicarilor sindicatului IG Metall, care vrea pentru cele 3,6 milioane de angajati din sectorul pe care il reprezinta o crestere cu 8% a salariilor pe un an, cerere care in limbajul codificat al negocierilor inseamna ca nu va accepta mai putin de 5%., relateaza AFP, citat de NewsIn.

Presedintele IG Metall Berthold Huber a calificat imediat oferta patronatului ca fiind "iresponsabila" si "indecenta", intrucat nici macar nu compenseaza inflatia - care a depasit 3% in mare parte a anului 2008 - si risca sa tergiverseze rezolvarea situatiei.

Filialele regionale ale sindicatului au gasit la randul lor formulari expresive pentru a critica oferta: "dovleac gol de Halloween" (Saxonia de Jos) sau "praf in ochi din tara Lilliput" (Bavaria).

"Solutia inevitabila va fi oprirea muncii", a spus Huber.

Inca din timpul noptii de vineri vor fi afectate de greva uzinele Audi (grupul Volkswagen) din Bavaria si din Baden-Wuertemberg. Incepand de luni, miscarile de protest se vor extinde cu greve anuntate la compania siderurgica Salzgitter (luni) si la producatorii de masini Daimler si Continental (marti). In afara de numele mari din industrie sunt vizate o serie de interprinderi mici si mijlocii din toata Germania.

Situatia este mai tensionata ca de obicei anul acesta din cauza crizei financiare si a amenintarii recesiunii economice. Pentru patronat, criza financiara repezinta un argument in plus pentru a impune o crestere moderata a salariilor. Pe fondul stagnarii din sectorul automobilistic, MAN si Continental si-au scazut joi previziunile rezultatelor si au avertizat ca isi vor reduce productia.

Gesamtmetall va avea o sarcina usoara - sa agite spectrul suprimarii locurilor de munca, masura la care companiile vor fi nevoite sa recurga in cazul in care salariile vor creste prea mult.

Consecinta directa a crizei, scaderea marcanta a pretului petrolului, care se traduce printr-o scadere a inflatiei, priveaza salariatii de unul dintre argumentele lor forte.

IG Metall spune ca actuala criza financiara serveste drept alibi pentru o comunicare "care mizeaza pe frica", dupa cum a spus Huber. Potrivit sindicatului, marirea salariilor ar fi, din contra, mijlocul prin care Germania ar evita sa se cufunde definitiv in recesiune, prin stimularea puterii de cumparare.

Ministrul finantelor, social-democratul Peer Steinbrück, a dat apa la moara sindicatelor sustinand aceasta abordare joi cand a declarat ca in contextul actual cresterile salariale ar fi "juste".

In Germania, unde salariile sunt negociate bransa cu bransa fara intervetia statului, acordul in zona metalurgica are in genereal valoare de semnal pentru alte sectoare din economie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri