Investitorii si-au pierdut interesul pentru activele din regiunile emergente, afectate grav de criza creditelor si de scaderea cererii din zona euro, ceea ce a dus la scaderea exporturilor, cresterea numarului somerilor si inasprirea conditiilor de creditare, anunta NewsIn.

Inflatia in Ungaria s-a temperat pana la 5,1% in octombrie, cel mai mic nivel din august 2006. In Cehia, aceasta a atins nivelul de 6%, fata de 6,6% in septembrie, urmand ca banca centrala sa reduca, cel mai probabil, dobanda cheie, dupa actiunea concertata de saptamana trecuta.

In Lituania, inflatia s-a temperat pana la nivelul de 10,5%. In schimb, tendinta nu a fost mentinuta de Romania, care a raportat o accelerare neasteptata a inflatiei, la 7,4% in octombrie, fata de 7,3% in septembrie, pe fondul cresterii pretului alimentelor si a deprecierii leului, in urma coborarii ratingului tarii.

Citeste si:

"In Europa Centrala, perspectiva inflationista s-a imbunatatit semnificativ in ultimele luni", este de parere Gillian Edgeworth, analist in cadrul Deutsche Bank din Londra.

Analistii se asteapta ca inflatia din Polonia sa se tempereze pana la 4,2%, de la 4,5% in septembrie. Datele statistice vor fi publicate joi. De asemenea, rapoartele din Slovacia vor arata, cel mai probabil, o temperare a inflatiei.