Exporturile Japoniei au scazut cu 26,7% in noiembrie

Exporturile producatorilor niponi au scazut cu un ritm record in noiembrie, in contextul in care cererea globala pentru masini si electronice s-a prabusit, fiind asteptate alte reduceri de personal si inchideri de fabrici, anunta Bloomberg.

Exporturile au scazut cu 26,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor ministerului japonez al finantelor. Economistii estimasera anterior o scadere a exporturilor cu 22,3%, cea mai accentuata din 1980, cand datele au inceput sa fie publicate.

Exporturile catre Statele Unite au scazut fara precedent, cu 34%, in timp ce vanzarile catre China s-au diminuat pana la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, justificand decizia bancii centrale a Japoniei de saptamana trecuta, de reducere a dobanzii cheie la 0,10%.

"Scaderea masiva a exporturilor este cea mai nefasta situatie", a declarat un economist, adaugand ca recesiunea va fi foarte severa, in contextul in care companiile reduc investitiile, productia si numarul angajatilor, informeaza NewsIn.

De asemenea, yenul s-a depreciat, in timp ce actiunile companiilor nipone au crescut, pe fondul speculatiilor ca imprumuturile de urgenta oferite producatorilor auto General Motors Corp.(GM) si Chrysler LLC ar putea tempera incetinirea cresterii economice din Statele Unite.

Guvernul a coborat luni estimarile privind cresterea economica a celei de-a doua economii mondiale, anuntand ca situatia de pe piete se "inrautateste" pentru prima data din 2002. Produsul intern brut (PIB) s-a comprimat in ultimele doua trimestre, marcand intrarea Japoniei in prima recesiune din 2001.

Exporturile catre Europa au scazut cu 31%, a doua cea mai mare scadere inregistrata vreodata. Importurile au scazut cu 14,4%, pentru prima data in ultimele 14 luni, in contextul ieftinirii petrolului si aprecierii yenului, iar deficitul comercial a urcat la 223,4 miliarde yeni (2,5 miliarde dolari).

Luni, Toyota Motor Corp, cel de-al doilea fabricant de autoturisme din lume, a estimat prima pierdere operationala din ultimii 71 de ani, din cauza scaderii drastice a vanzarilor in America de Nord si Europa si pe fondul aprecierii yenului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Bogații cer taxe mai mari pentru ei cu scopul de a plăti revenirea economică
Setari Cookie-uri