În octombrie 2022, Ungaria a inaugurat terminalul feroviar intermodal East-West Gate (EWG) la Fenyeslitke, în apropierea graniţei cu Ucraina, a cărui construcţie a costat 30 miliarde de forinţi (73 milioane de euro). Deși am fi tentați să credem că acest terminal presupune multă muncă fizică, cu utilaje gigantice, greu de manevrat, la fața locului, situația este cu totul diferită: macarale care “se conduc singure”, multă tehnologie și tineri care “se joacă” pe joystick în timpul programului.

Cu o capacitate de transbordare de 800 de tone de cereale pe oră, EWG este primul terminal intermodal bazat pe tehnologie verde şi care foloseşte propria reţea 5G (facilitată de Huawei) pentru comunicaţii interne şi operarea dispozitivelor sale tehnologice. De ce este importantă această tehnologie? Pentru că atrage mulți tineri, vârsta medie a angajaților fiind de 23-25 de ani. Angajații lucrează la un nivel ridicat de siguranță, un mediu de lucru sănătos și curat, fără condiții dure de muncă. Practic, macaralele gigantice devin astfel “o jucărie”, fiind controlate de pe un joystick, dintr-o cameră cu aer condiționat, nu din cabina macaralei.

EWG terminal feroviar intermodal ungaria

„Suntem martorii modului în care conectivitatea mobilă și inovarea industrială se întâlnesc. 5G, combinat cu AI și cloud computing, aduce multe beneficii sectoarelor de transport și logistică. Eficiența și calitatea locurilor de muncă au fost îmbunătățite considerabil. Siguranța locului de muncă s-a îmbunătățit. Prezența femeilor într-un mediu de lucru dominat anterior de bărbați a crescut”, a declarat Ciyong Zou, directorul general adjunct al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO).

EWG terminal feroviar intermodal ungaria

La terminal, un milion de containere pot fi încărcate și descărcate rapid între căile ferate cu ecartament larg și cele cu ecartament standard în fiecare an, ceea ce înseamnă cerințe ridicate atât pentru eficiență, cât și pentru siguranță. Deoarece 5G permite interconectarea tuturor comunicațiilor interne și a echipamentelor tehnice, macaralele automatizate ale terminalului pot fi controlate de la distanță și sunt capabile de mișcări subtile.

EWG terminal feroviar intermodal ungaria

Terminalul intermodal East-West Gate (EWG) se întinde pe o suprafață de cinci milioane de metri pătrați, incluzând terminalul, depozitele și zonele de dezvoltare. Este cel mai mare și cel mai modern terminal intermodal de acest tip și primul port feroviar de containere privat cu suport 5G din Europa.

În urma succesului raportat de tehnologizarea terminalului feroviar intermodal East-West Gate (EWG), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) a anunțat că va înființa în luna iulie, împreună cu Huawei și cu parteneri internaționali, Alianța globală privind inteligența artificială pentru industrie și producție. Această alianță se va ocupa de crearea unei platforme de colaborare și de schimb de cunoștințe pentru a promova inovarea și aplicarea tehnologiilor de inteligență artificială în industrie și producție și pentru a consolida economia digitală.

EWG terminal feroviar intermodal ungaria

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri