O competitie pentru noile modele ale monedelor a fost initiata de catre Trezoreria Regala si vor reflecta aspectele moderne ale Marii Britanii. Competitia are premii de pana la 30.000 de lire sterline. Actualele monede de 1 pence, 2 pence, 5 pence, 10 pence si 50 pence au aparut in anul 1971, iar moneda de 20 pence a aparut in 1982.

Militantii anti-euro au declarat ca acest anunt arata ca Marea Britanie nu va adopta moneda euro, intrucat nu ar exista nici un motiv de a le schimba acum daca ele oricum vor trebui sa fie inlocuite de euro. "Nu cred ca cineva considera ca exista o pespectiva pentru noi de a ne alatura monedei euro in viitorul apropiat", a afirmat Neil O'Brien, participant in campania anti-euro "Vote No".

Trezoreria sustine ca aceasta operatiune nu are nici o legatura cu euro. Oficialitatile de la Londra au precizat ca pozitia guvernului nu s-a modificat si ca o posibila adoptare a monedei unice se va face doar pe criterii economice. In timpul campaniei sale electorale, Tony Blair a subliniat ca nu va incerca sa se alature monedei unice.