Rubla ruseasca s-a depreciat luni pana la noi cotatii minime record fata de cosul valutar format din euro si dolar, ajungand la jumatate de procent de marja superioara de variatie, piata asteptandu-se la o confruntare intre speculatori si banca centrala, relateaza Reuters.
Banca centrala a Rusiei a cheltuit pana in prezent 200 de miliarde de dolari, o treime din rezervele valutare ale tarii, in incercarea de a mentine o depreciere graduala a rublei, in contextul ieftinirii petrolului si inrautatirii perspectivelor economice.

Slabirea rublei si incetinirea cresterii economice, care a generat deja sute de mii de concedieri si reduceri de salarii, a impulsionat miscarile de opozitie, care au organizat sambata marsuri in marile orase ale Rusiei, scrie NewsIn.

Banca centrala a fixat o marja de fluctuatie a rublei, care din 24 ianuarie este cuprinsa intre 26 si 41 ruble/cos valutar, si a aparat moneda nationala prin interventii in piata si dobanzi.

Saptamana trecuta, institutia a redus volumul fondurilor disponibile in cadrul operatiunilor de injectii de lichiditate, iar incepand de luni, dobanzile la o serie de operatiuni repo si lombard au fost majorate cu 1 punct procentual.

Insa rubla ramane sub presiune, pierzand luni aproape 50 de copeici pana la un nou minim de 40,80 unitati/cos valutar, nivel situat la mai putin de jumatate de procent de marja superioara a culoarului de fluctuatie, de 41 unitati/cos valutar euro-dolar.

"Vom asista la testarea nivelului de 41. Este absolut normal sa vedem cat de mult este dispusa banca centrala sa cheltuiasca" pentru a apara nivelul, a declarat economistul-sef al Alfa Bank, Natalia Orlova.

Fata de principalele valute mondiale, rubla s-a depreciat luni pana la noi niveluri minime istorice, de 46,23 unitati/euro si 36,35 unitati/dolar.

Banca centrala a precizat ca un nivel de 36 ruble/dolar corespunde marjei de 41 unitati/cos valutar, daca euro este cotat cu 1,30 dolari. Insa euro s-a depreciat intre timp la 1,27 dolari, schimband parametrii luati in calcul.

Intr-un comunicat publicat luni, banca centrala a Rusiei a anuntat ca a anulat licentele a doua banci de talie mijlocie, MZB si Moskovsky Kapital, motivandu-si decizia prin coborarea ratei capitalului de baza sub 2% si prin incapacitatea de a rambursa datoriile.

Sistemul bancar al Rusiei, format din peste 1.000 de institutii, a fost puternic lovit de criza financiara, care a secat lichiditatea si a bagat in faliment zeci de banci, din care patru din cele mai mai mari 50.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri