Lafarge SA, cel mai mare producator de ciment din lume, vrea sa vanda actiuni in valoare de 1,5 miliarde euro, pentru a-si sustine finantele, dupa declinul inregistrat de castiguri in al patrulea trimestru.
Initiativele de reducere a costurilor vor fi extinse, cu scopul de a economisi 200 milioane euro in 2009, iar bugetul de investitii va fi redus cu aceeasi suma, la 1,8 miliarde euro, a anuntat compania intr-un comunicat.

Directorul executiv Bruno Lafont a redus planurile de extindere si vrea sa vanda active in valoare de 1 miliard euro, pentru a redresa bilantul contabil al grupului. Compania franceza este producatorul european de ciment cu cele mai mari datorii, dupa ce a cheltuit 15 miliarde euro in 2007, pentru preluarea Orascom, cel mai mare furnizor din Orientul Mijlociu.

Cererea mondiala de materiale de constructii a scazut simtitor, in contextul in care recesiunea s-a extins din Statele Unite in Europa si in alte zone.

Titlurile producatorului de ciment s-au depreciat cu 15% in acest an, reducand capitalizarea la 7,2 miliarde euro. Actionarii vor primi dividende in valoare de 2 euro, compania platind 25% din castiguri.
Lafont spera sa economiseasca 400 milioane euro in urmatorii trei ani, ca parte a unui pachet de masuri de 4,5 miliarde euro, de redresare a bilantului contabil.

Profitul din al patrulea trimestru a scazut la 40 milioane euro, fata de 375 milioane euro in aceeasi perioada a anului anterior. Vanzarile au crescut cu 7%, la 4,65 miliarde euro.

Citeste si:

Lafarge este prezenta pe piata romaneasca, unde detine trei centre de productie in Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj).

De asemenea, Saint-Gobain SA, cel mai mare furnizor de materiale de constructii din Europa, vrea sa vanda actiuni noi in valoare de 1,5 miliarde euro, pentru a sustine capitalul afectat de incetinirea sectorului de constructii si de o amenda antitrust.

Investitorilor le vor fi oferite doua actiuni noi pentru fiecare sapte actiuni deja detinute, pentru 14 euro/actiune, a anuntat grupul. Pretul noilor actiuni este cu 50% mai mic decat cotatia de 27,99 euro/actiune de la inchiderea sedintei de joi.

Compania Saint-Gobain, prezenta si in Romania, a primit in noiembrie o amenda record de 896 milioane euro din parte Uniunii Europene, pentru ca a manipulat preturile geamurilor auto. Compania a anuntat ca a disponibilizat 8.000 de persoane anul trecut, de doua ori peste nivelul estimat, si ca va accelera reducerile de costuri.

Profitul net a scazut in 2008 cu 7,3%, la 1,38 miliarde euro, iar datoriile s-au majorat cu 18%, la 11,7 miliarde euro.