Ministrul irakian al petrolului, Hussain al-Shahristani, a declarat ca prima runda a lictatiilor pentru exploatarea unor noi campuri petrolifere se va incheia pana la mijlocul anului, iar cea de-a doua runda pana la sfarsitul lui 2009, relateaza Reuters.
El a estimat ca productia acestor noi campuri se va ridica la 3,5 milioane barili/zi.

"Speram ca vom acorda aceste contracte pana la mijlocul acestui an, pentru prima runda a licitatiei. Speram, de asemenea, sa acordam contractele din a doua runda pana la sfarsitul acestui an", a spus Shahristani.

"Cantitatea totala de petrol produsa in aceste campuri va fi de 1,5 milioane barili/zi dupa prima runda si de alte 2 milioane barili/zi dupa cea de-a doua runda. Totalul va fi, prin urmare, de 3,5 milioane barili/zi", a precizat ministrul irakian al petrolului.

Ministrul irakian al petrolului, Hussain al-Shahristani, a mai declarat sambata ca pretul petrolului nu poate continua sa fie la un nivel atat de scazut si ca OPEC ar putea analiza o reducere a productiei la urmatoarea intrunire de la Viena, anunta NewsIn.

"Pretul petrolului nu poate continua sa se situeze la un nivel atat de scazut. Piata petrolului si-a revenit incet si treptat in ultimele doua luni. Speram ca tendinta va continua", a declarat Shahristani in capitala Iordaniei.

"Producatorii din cadrul OPEC ar putea lua in considerare o scadere a productiei, in cazul in care exista un surplus si cerere insuficienta", a adaugat acesta.

Unele tari din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au indicat deja ca exista posibilitatea unei coborari a productiei, pentru a sustine pretul petrolului, la intrunirea din 15 martie.

OPEC a decis din septembrie sa coboare productia cu 4,2 milioane barili/zi, circa 5% din cererea zilnica de petrol, pentru a sustine preturile si pentru a compensa cererea din ce in ce mai scazuta.

Pretul petrolului a crescut vineri cu peste 4%, in contextul in care perspectivele unei noi coborari a cererii au compensat efectul datelor economice negative despre Statele Unite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus: ISIS se teme de virus și le cere membrilor să ocolească Europa
Setari Cookie-uri