In contextul in care numarul miliardarilor din Marea Britanie a scazut cu peste 40% intr-un an, de la 75 la 43, averea lui Mittal a scazut cu circa 17 miliarde lire (24,92 miliarde dolari), a anuntat publicatia Sunday Times, in urma unui sondaj anual realizat sambata. Cei mai bogati 1.000 de britanici au pierdut in total anul trecut 155 miliarde lire sterline, magnatii din sectorul siderurgic si minier fiind afectati cel mai grav, mai arata Sunday Times.

In ciuda acestui fapt, Mittal a ramas in continuare cea mai bogata persoana din Marea Britanie, cu o avere estimata la 10,8 miliarde lire sterline, scrie NewsIn.

Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, ce are investitii in minerit si in alte activitati, a ramas pe locul al doilea, cu o avere de 7 miliarde lire, in scadere cu peste 40%. Ducele de Westminster este in continuare pe locul trei, portofoliul sau, bazat pe proprietati, inregistrand o scadere de numai 7%, la 6,5 miliarde lire sterline.

Un aflux de cumparatori speculativi din Europa si America, ce au profitat de deprecierea lirei, au majorat profiturile unor retaileri, printre care si Mohamed al-Fayed, proprietarul magazinului de lux Harrods.

Averea estimata a acestuia a crescut cu 17%, la 650 milioane lire sterline. Intr-un alt sector al cumparaturilor, Ken Morrison, presedintele lantului de supermarketuri Morrisons, a inregistrat o crestere a portofoliului cu 11%, la 1,6 miliarde lire sterline.

Per ansamblu, cei mai bogati 1.000 de britanici au inregistrat o scadere a averilor cu 37%. In prezent, acestia au averi totale de 258 miliarde lire sterline, comparativ cu nivelul record de anul trecut, de 413 miliarde lire.

Lista anuala este bazata pe detineri identificabile, ce includ proprietati si alte bunuri precum obiecte de arta, cai de curse sau actiuni in cadrul unor companii listate, insa nu include conturile bancare.