Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat in raportul lunar privind piata petrolului ca cererea va scadea cu 1,57 milioane barili/zi in 2009, la aproximativ 84,03 milioane barili/zi.
Anterior, organizatia estimase ca cererea de petrol va scadea cu 1,37 milioane barili/zi. In ciuda ultimului raport, estimarile organizatiei sunt mai optimiste decat ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care se asteapta, conform previziunilor de luna trecuta, la un consum de 83,4 milioane barili/zi, potrivit NewsIn.

Cererea mondiala de petrol a scazut cu o rata anuala de 2,4 milioane barili/zi in primul trimestru din 2009, arata OPEC.

Pretul petrolului a atins un nivel record de aproape 150 dolari/baril in iulie 2008, pe fondul asteptarii unei cereri puternice pe piata statelor dezvoltate, pentru ca mai apoi sa scada sub 35 dolari/baril in decembrie, in contextul in care economia mondiala a fost cuprinsa de recesiune.

Pretul petrolului si-a revenit si a atins marti cel mai mare nivel din ultimele sase luni, de peste 60 dolari/baril, pe fondul semnelor care ar indica ca incetinirea globala a cresterii economice nu este atat de severa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Marile banci de pe Wall Street se feresc de cuvantul recesiune in 2020