Fatmir Sejdiu, presedintele fostei republici sarbe, populate in principal de albanezi, si premierul Hashim Thaci au semnat un acord de aderare in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Washington, sediul celor doua institutii multilaterale.

Directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, a spus ca este o "mare placere sa intampine Kosovo", potrivit NewsIn.

"Luand decizia de a adera la Fond, Kosovo subliniaza importanta primordiala a multeralismului in ziua de astazi", a adaugat Strauss-Kahn.

Kosovo s-a separat de Serbia in februartie 2008, iar 60 de tari, printre care Statele Unite si 22 din 27 de tari ale Uniunii Europene (UE), ii recunosc ca stat independent, ce s-a opus Belgradului si minoritatii sarbe din Kosovo.

"Vom face tot ce putem pentru a fi demni de a fi egali cu restul lumii", a declarat ministrul de finante din Kosovo, Ahmet Shala, in cadrul unei conferinte de presa.

"Cred ca, prin aceasta aderare, mai mult tari vor recunoaste Kosovo", a adaugat acesta.

Kosovo si-a prezentat oficial candidatura la FMI si Banca Mondiala in iulie 2008.

Potrivit statisticilor Bancii Mondiale, circa jumatate din populatia statului Kosovo, de aproximativ 2 milioane persoane, traieste in saracie. Rata somajului din Kosovo este de aproximativ 40% in randul populatiei active si de 60% in randul tinerilor. Produsul intern brut este de 1.800 dolari pe cap de locuitor, iar balanta comerciala este extrem de deficitara.