Banca Mondiala a aprobat un program de creditare pentru Polonia, care se va intinde pe cinci ani, si considera ca finantarea ar putea ajunge la 4,5 miliarde dolari, scrie Reuters.

Strategia pentru 2009-2013 va ajuta Polonia in derularea unor programe cum ar fi cele din sectorul sanatatii, educatiei, protectiei sociale si transporturilor. De asemenea, banii vor ajuta Polonia sa reformeze sectorul privat si sa rezolve problemele din domeniul schimbarilor climatice.

"Banca Mondiala poate juca un rol important in ajutarea Poloniei sa traverseze aceste vremuri tulburi, atat prin creditare cat si prin consiliere", a spus Thomas Laursen, reprezentantul bancii pentru Polonia, conform NewsIn.

Ministrul polonez al finantelor, Jan Rostowski, a anuntat la finele lunii iunie o crestere a deficitului bugetar din 2009, de la 18,2 miliarde zloti, la 27 miliarde zloti (5,9 miliarde euro), si ca economia va creste cu 0,2%, mai putin decat se estimase anterior.

De asemenea, Rostowski a coborat usor, de la 0,5%, la 0,2%, previziunile privind cresterea produsului intern brut din 2009.

Guvernul polonez a redus deja, in februarie, cheltuielile bugetare, cu 19,7 miliarde zloti, din cauza crizei economice. Rostowski nu prevede pentru 2009 o crestere a impozitelor, insa o astfel de masura este posibila in 2010.

Fondul Monetar International a estimat marti ca economia Poloniei se va comprima cu 0,5% anul acesta, sub asteptarile anterioare, in timp ce produsul intern brut va creste cu 1% in 2010.

Intr-un raport anterior, publicat in aprilie, FMI estimase ca economia Poloniei se va comprima cu 0,7% in 2009, pentru ca mai apoi sa creasca cu 1,3% anul viitor.

Asemenea multor state din UE, deficitul bugetar al Poloniei a crescut peste limita impusa de Uniune, in contextul in care recesiunea a scazut veniturile, iar masurile pentru sustinerea cresterii au redus bugetul de stat.

In 2008, deficitul public al Poloniei a fost de 49,5 miliarde zloti (11,25 miliarde euro), sau 3,9% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA: Ivanka Trump, posibil candidat pentru presedintia Bancii Mondiale