Datele statistice au aratat ca rata somajului a urcat la 5,4% in iunie, de la 5,2% in mai, peste estimarile analistilor, de 5,3%.

Preturile de consum au scazut cu 1,7% in iunie, conform unui raport separat. Totusi, cheltuielile gospodariilor au urcat cu 0,2% in iunie, pentru a doua luna la rand.

Economistii se asteapta ca rata somajului sa urce la 5,8%, in contextul in care companiil reduc costurile.

"Situatia precara de pe piata muncii va continua sa puna presiune asupra recuperarii economiei", a spus Yasuhiro Onakado, economist sef in cadrul Daiwa SB Investments Ltd. (Tokyo).

Guvernul a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum si reduceri de taxe, in vederea sprijinirii consumului.

Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.

Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor. Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata.

Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.