NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency), Eurofighter GmbH si EUROJET Turbo GmbH au semnat un contract pentru producerea a inca 112 aparate de zbor, inclusiv 241 de motoare, pentru cele patru natiuni partenere implicate in program, Germania, Italia, Spania si Regatul Unit.
Contractul de 9 miliarde face parte din Transa 3. Eurofighter Typhoon este cel mai bine vandut avion de aparare de pe piata, cu 559 unitati contractate in vederea productiei, inclusiv 15 pentru Austria si 72 pentru Arabia Saudita.

„Capacitatile avionului din Transa 3 consolideaza performantele deja excelente ale aparatelor de zbor din Transa 1 si Transa 2 si vor permite Fortelor Aeriene sa asigure apararea aeriana primara in misiunile NATO, precum si sa mentina superioritatea in teatrele de operatiuni si, daca este necesar, sa ofere sprijin in misiuni aer-sol. Acest contract stabileste bazele pentru contractele ulterioare de suport logistic, esentiale pentru intretinerea flotelor, odata cu reducerea semnificativa a costurilor aferente suportului in perioada de exploatare”, a spus Lt. Gen. Antonino Altorio, general manager NETMA.

In prezent, programul Eurofighter reprezinta cel mai mare program industrial din Europa, sustinand 100.000 de locuri de munca in 400 de companii din intreaga Europa.

Acum ca productia Eurofighter Typhoon a fost confirmata pana in urmatorul deceniu, viitorul programului este asigurat, astfel ca se va mentine si dezvolta capacitatea tehnologica actuala din Europa, se vor intari oportunitatile de export viitoare, iar cele patru natiuni partenere vor obtine o rentabilitate semnificativa a investitiilor.

Eurofighter Typhoon are doua contracte de export in Austria, in 2003, si Regatul Arabiei Saudite, in 2007.

Consortiile Eurofighter si Eurojet Turbo, precum si companiile partenere, deruleaza campanii active in Elvetia, India, Japonia, Romania, Grecia si Turcia, si exploreaza posibile oportunitati in Coreea de Sud, Bulgaria, Croatia si alte tari.

Eurofighter Typhoon este cel mai avansat avion de lupta si a fost deja comandat de sase tari (Germania, Italia, Spania, Regatul Unit, Austria si Regatul Arabiei Saudite).

Eurofighter Jagdflugzeug GmbH gestioneaza programul in numele companiilor partenere Eurofighter: Alenia Finmeccanica, BAE Systems, EADS CASA si EADS Deutschland, cele mai importante companii aerospatiale din Europa, cu o cifra de afaceri totala de aproximativ 88 miliarde euro in 2008.

Consortiul EUROJET este responsabil de managementul dezvoltarii, suportului si exportului pentru sistemul de motoare de noua generatie EJ200, instalat pe avioanele Eurofighter Typhoon. Printre actionarii EUROJET se numara Avio (Italia), ITP (Spania), MTU Aero Engines (Germania) si Rolls-Royce (UK).

NETMA a fost infiintata la 1 ianuarie 1996 prin fuziunea celor doua agentii NATO anterior separate, care fusesera create pentru a gestiona programele Tornado si Eurofighter (EF2000).

Agentia este responsabila fata de natiunile partenere (Germania, Italia, Spania si Regatul Unit) pentru toate aspectele programului, de la dezvoltare, achizitii, suport pentru exploatare, aferente sistemelor de armament de pe avioanele Eurofighter si Tornado. NETMA le ofera natiunilor partenere servicii eficiente, eficace si coerente de management pentru aceste doua programe internationale majore.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri