"Misiunea a constatat ca situatia economica si financiara din Ucraina se stabilizeaza ca urmare a politicilor adoptate prin acest program (al FMI)", a conluzionat misiunea FMI dupa discutiile purtate cu autoritatile ucrainene.

Cu toate acestea, Fondul a anuntat ca are nevoie de asigurari cu privire la faptul ca "legea pensiilor si salariilor aprobata de parlamentul Ucrainei, Rada, in aceasta saptamana, care contravine obiectivelor programului autoritatilor, va fi respinsa prin veto".

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care prevede cresterea pensiilor si salariului minim, care necesita sporirea cheltuielilor bugetare.
Daca aceasta lege va intra in vigoare, va necesita o crestere a cheltuielilor bugetare cu 8 miliarde hrivne (aproximativ 650 milioane euro) in 2009 si cu 71 miliarde hrivne anul viitor, potrivit Ministerului de Finante.

Ucraina, una dintre tarile cele mai afectate de criza economica mondiala, a semnat in noiembrie 2008 un acord cu FMI pentru un imprumut de 16,4 miliarde dolari, din care a promit pana in prezent 10,6 miliarde dolari.

Deblocarea noii transe, de 3,8 miliarde dolari, ce urma sa aiba loc in noiembrie, devine astfel nesigura.

"Autocritica" FMI: Programele noastre au ajutat Europa de Est sa faca fata crizei