Proiectul, care urmeaza sa fie supus aprobarii statelor membre, suscita deja controverse. Ministrul austriac pentru functia publica, Gabriele Heinisch-Hosek, a criticat propunerea, estimand ca in vreme de criza economica si de crestere a somajului, o asemenea majorare salariala este de negandit.

"Zero la suta ar fi mai potrivit", a explicat aceasta, adaugand ca cea mai mare parte a tarilor UE se pronunta impotriva acestei cresteri, dupa cum arata NewsIn.

CE si-a aparat propunerea, sustinand ca aceasta a fost stabilita pe baza unei metode obiective, fixata de legislatia europeana. Purtatorul de cuvant european pentru probleme administrative, Valerie Rampi, a precizat ca majorarile salariale ale functionarilor europeni sunt stabilite avand la baza un raport al Eurostat, care calculeaza evolutia salariilor dupa un esantion al salariilor din opt tari UE, precum si dupa indicele costului vietii la Bruxelles.

CE are aproape 38.000 de functionari si alti angajati. De la inceputul crizei economice, Bruxelles-ul a deschis numeroase proceduri pentru a denunta deficitele publice excesive ale mai multor state membre, iar Grecia, Irlanda, Ungaria si statele baltice au trebuit sa inghete salariilor functionarilor proprii pentru a-si reduce deficitele.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si viitorul presedintel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, au fiecare un salariu anual net de 304.000 euro, exceptand indemnizatiile de resedinta si reprezentare, ce reprezinta, potrivit centrului "Open Europe", mai mult decat castiga orice al decident la nivel mondial, inclusiv presedintele SUA, Barack Obama.

Executivul european a mai fost criticat la inceputul anului pentru sistemul de remunerare a comisarilor europeni care primesc o indemnizatie de pana la 65% din salariu in urmatorii trei ani dupa plecarea lor din functie, pentru a facilita insertia lor profesionala. Salariul net lunar al unui comisar european se cifreaza la aproape 20.000 euro.