"Nu va exista o crestere puternica, sustenabila si echilibrata daca nu oprim spirala datoriilor", a declarat Almunia (foto), in cadrul unui interviu acordat cotidianului Le Monde, potrivit NewsIn.

"Obiectivele de crestere si de redresare a finantelor publice reprezinta una si aceeasi lupta", iar reducerea deficitelor este "o conditie necesara pentru majorarea potentialului de crestere, ce a fost afectat sever si durabil de criza", a mai spus Almunia.

Tarile din cadrul UE trebuie, potrivit acestuia, sa prezinte "traiectorii clare, credibile si coordonate" si sa anunte ritmul si metodele de reducere a deficitelor bugetare.

Deficitul public mediu al Uniunii Europene este prevazut la 7,5% din produsul intern brut (PIB) in 2010, iar datoria publica urmeaza sa atinga 84% in 2011.

Ministrii de finante din UE trebuie sa se pronunte miercuri asupra recomandarilor facute de Bruxelles, care a demarat proceduri de deficit excesiv impotriva a noua state ale Uniunii. Comisia a acordat, de asemenea, un an suplimentar anumitor tari, pentru a-si aduce deficitul sub limita de 3% din PIB.

Recomandarile au fost contestate de Franta si Belgia, care, potrivit Comisiei, trebuie sa aduca deficitul sub nivelul de 3% din PIB pana in 2013, respectiv 2012.