Miliardarul israelian Lev Leviev, proprietarul grupului Africa-Israel Investments, cunoscut in Romania pentru dezvoltarea AFI Palace Cotroceni, vrea sa faca o restructurare in cadrul companiei pentru a acoperi datoriile in valoare de doua miliarde dolari, scrie Bloomberg.
"Cea mai mare greseala a noastra o reprezinta investitiile din Statele Unite", a declarat investitorul imobiliar. Declaratia a zguduit pietele financiare din Israel, iar actiunile grupului au inregistrat cea mai mare scadere dupa deprecierea record din luna iunie.

Leviev, care detine cea mai mare fabrica de prelucrare a diamantelor, incearca sa incheie un acord cu creditorii Africa-Israel, pentru ca acestia sa accepte cererea de protectie impotriva falimentului.

O propunere prezentata Judecatoriei Israeliene cuprinde reducerea participatiei lui Leviev de la 75% la 53% si injectarea a 200 milioane de dolari in capitalul companiei de catre israelian. Compania a cerut Curtii Israeliene sa amane emiterea mandatului prin care detinatorii de actiuni sa voteze vizavi de intrarea in faliment a acesteia.

Cea mai mare criza economica a redus cererea pentru real-estate, facand mai dificil pentru Africa-Israel sa acopere datoriile, dupa ce in ultimele cinci trimestre a raportat pierderi.

Leviev se numara printre investitorii israelieni care au facut achizitii in New York in timpul boom-ului imobiliar. Africa-Israel a facut importante achizitii inaintea crizei economice prin cumpararea sediului New York Times pentru 525 milioane dolari si a cladirii Clock Tower din Manhatan pentru 200 milioane dolari.

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni din Bucuresti a fost dezvoltat de AFI Europe, membra a grupului Africa-Israel. Proiectul are o suprafata inchiriabila de 76.000 mp si a necesitat o investitie totala de 300 milioane de euro, dintre care 234 milioane de euro reprezinta finantarea asigurata de Hypo Real Estate Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si