Analistii considera ca aceasta victorie va avea si un efect de stopare a valului de procese intentate de diferiti pacienti impotriva companiei, unele considerate a fi speculative. Numarul proceselor este de 6.400 numai in Statele Unite. Decizia Curtii din Atlantic City vine la mai putin de trei luni de la primul proces Vioxx, in urma caruia un juriu din Texas a gasit compania Merck&Co. Inc. vinovata de moartea unui barbat, obligand-o sa plateasca vaduvei acestei victime daune in valoare de 253 milioane dolari.

Merck a scos medicamentul antiinflamator Vioxx de pe piata in septembrie 2004, declarand ca folosirea sa mai mult de 18 luni poate dubla riscurile de infarct miocardic si atac vascular. La acel moment, actiunile Merck au cazut cu aproape 15 dolari per titlu, insemnand pierderi de zeci de miliarde de dolari pentru compania ce ocupa locul patru mondial in randul producatorilor de medicamente. Potrivit unui studiu federal american, Vioxx ar fi putut provoca nu mai putin de 27.785 de decese de la lansarea sa pe piata, in 1999. Intr-un scandal similar a fost implicata si compania Pfizer cu Celebrex, un medicament utilizat pentru tratarea artritei. Pfizer nu a considerat insa necesara scoaterea de pe piata a Celebrex.

Vanzarile Celebrex, care a fost asociat cu probleme legate de afectiuni ale inimii in urma retragerii de pe piata a produsului Vioxx au scazut insa cu 44% in ultimul an. Autoritatile americane si oficialii Merck nu au comunicat inca nici o decizie legata de posibila reintroducere pe piata a Vioxx. In Romania, compania Merck ocupa locul 17 in randul companiilor straine ce activeaza pe piata. Vanzarile Vioxx au reprezentat in 2004 aproximativ 8% din valoarea totala de 18,477 de milioane de dolari. Vioxx se vindea in Romania cu pretul de 60.000 de lei per pastila, era compensat in procent de 50% de sistemul asigurarilor de sanatate si reprezenta 14% din piata corespunzatoare clasei de medicamente antiinflamatorii.