"Criza a avut un real impact macroeconomic in Europa", a spus analistul Bank of America Merrill Lynch, John Shin, care se asteapta ca euro sa piarda in continuare teren in fata monedei americane, pana la un nivel de 1,28 dolari/euro la sfarsitul acestui an, scrie NewsIn.

Euro a pierdut in aceasta luna 1,7% in fata dolarului si 3,2% in fata yenului.

Totusi, in aceasta saptamana, euro a afisat prima apreciere fata de dolar, de 0,13%, dupa sase saptamani de declin, dupa relatarile legate de o eventuala intentie a Germaniei de a cumpara obligatiuni ale Greciei prin intermediul bancii KfW, detinuta de stat.

In plus, analistii consultanti de Bloomberg se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa mentina dobanda cheie la 1% dupa sedinta de politica monetara de saptamana viitoare.

KfW ar pregati masuri in cadrul unui plan european de a acorda Greciei ajutoare de 25 miliarde euro, au spus vineri patru parlamentari germani care au dorit sa-si pastreze anonimatul. In cazul in care va cumpara obligatiuni grecesti, KfW ar urma sa primeasca garantii de la statul german.

Wall Street Journal a relatat ca mai multi gestionari de mari fonduri de investitii americane au demarat o serie de atacuri speculative de mare amploare impotriva monedei europene, in contextul in care deprecierea acesteia le-ar aduce beneficii considerabile. Acestia mizeaza pe o revenire la paritate 1/1 intre euro si dolar, de la cursul actual de 1,36 dolari/euro.

Printre acesti oameni de afaceri se afla si miliardarul George Soros, care a facut recent declaratii despre problemele "fundamentale cu care se confrunta zona euro".

Grecia are nevoie sa imprumute 53 miliarde euro in acest an. In plus, in martie si aprilie sunt scadente obligatiuni de 22 miliarde euro emise de Grecia, ceea ce inseamna ca statul elen trebuie sa reuseasca sa refinanteze aceasta suma pana atunci de pe piete.

Grecia se afla sub o mare presiune din partea UE si a pietelor financiare pentru a reduce deficitul bugetar, de la nivelul de 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009. Guvernul socialist de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an.