In contextul in care cancelarul german Angela Merkel amana aprobarea pachetului de salvare de 45 miliarde euro pentru Grecia, criza se extinde.

Principalul indice al bursei din Portugalia a inregistrat cea mai mare scadere de la prabusirea Lehman Brothers, in timp ce diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Italia si Irlanda si randamentul celor emise de Germania a ajuns la un maxim al ultimelor 10 luni.

Pericolul este ca problemele fiscale sa scape de sub controlul oficialilor. In timp ce Grecia asteapta deblocarea unor fonduri de la tarile din zona euro, Uniunea Europeana nu a anuntat niciun plan concret pentru situatia in care alte tari ar avea nevoie de ajutoare. Euro a atins marti cel mai mic nivel din ultimul an.

"Oficialii trebuie sa aticipeze situatia. Aceasta nu mai este o problema legata de Grecia si de Portugalia, ci una a sistemului euro", a declarat Eric Fine, ce gestioneaza fondul Van’s Eck’s G-175 Strategies, potrivit NewsIn.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat ca guvernele vor organiza un summit in jurul datei de 10 mai, pentru a discuta situatia din Grecia. "Negocierile sunt in curs de desfasurare, decurg conform planului si nu se pune problema restructurarii datoriilor", a spus el.

Standard & Poor’s a retrogradat Grecia la categoria fara recomandare de investitii (junk), coborand ratingul tarii la ‘BB+’ (identic cu cel al Romaniei), cu perspectiva negativa. Tot S&P a redus si ratingul Portugaliei, cu doua trepte, de la 'A+' la 'A-',tot cu perspectiva negativa.

Retrogradarea Greciei la categoria junk a sporit temerile privind statul elen si a urcat costul asigurarii contra riscului de faliment in urmatorii cinci ani, piata apreciind acum ca statul elen are cea mai mare probabilitate de a intra in faliment din lume, de aproape 50%.