Banca Germaniei a imbunatatit la 3% proiectia de crestere economica

Banca centrala germana, Bundesbank, a imbunatatit de la 2% la 3% proiectia de crestere economica pentru acest an, dar a avertizat ca ritmul va incetini dupa performanta surprinzatoare inregistrata in cel de-al doilea trimestru, transmite Reuters.

Exporturile au ajutat Germania sa depaseasca alte state din zona euro din punct de vedere al evolutiei economiei, contribuind la cresterea de 2,2% a Produsului Intern Brut (PIB) inregistrata in al doilea trimestru, cel mai accentuat avans de dupa reunificarea statului, arata Mediafax.

"Apar tot mai multe semne ca revenirea economiei devine tot mai independenta. Ne putem astepta ca PIB real sa avanseze in medie cu 3% in 2010, comparativ cu estimarea anterioara, din iunie, de aproape 2%", se arata intr-un raport al Bundesbank.

Prognoza bancii este mai optimista decat cea a ministrului Economiei, Rainer Bruederle, care anticipeaza o crestere economica de peste 2% in acest an.

Bundesbank apreciaza ca avansul ar putea incetini dupa cresterea surprinzatoare din al doilea trimestru.

"Un argument ar fi ca economia globala va urma probabil un drum mai lent de dezvoltare in cea de-a doua jumatate a anului", situatie care va afecta exporturile germane, noteaza banca.

Germania se bazeaza masiv pe exporturi pentru sustinerea cresterii economice. In aceste conditii, Berlinul este presat de mai multe state, printre care Franta, sa impulsioneze cererea interna pentru reechilibrarea economica a zonei euro.

Guvernul german a ales masuri de austeritate pentru limitarea deficitului bugetar si se asteapta ca aceste programe sa nu afecteze substantial cresterea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri