Randamentele obligatiunilor pe termen de zece ani ale Cehiei si Poloniei au scazut sub costul imprumuturilor Portugaliei, Spaniei si Italiei, informeaza Mediafax.

In prezent, randamentele Poloniei sunt mai mici decat in cinci din 16 tari membre ale zonei euro. In cazul Cehiei, randamentele sunt mai ridicate fata de numai cinci state din zona euro. Ratingul atribuit de Moody’s Poloniei este cu trei trepte sub cel al Italiei si cu patru fata de Spania. Cehia are rating similar cu cel al Portugaliei, ale carei costuri de finantare sunt duble.

"Investitorii prefera Cehia si Polonia, unor economii dezvoltate din UE. Agentiile de rating au ramas probabil in urma tendintelor", a declarat Timothy Ash, seful departamentului pentru cercetari in domeniul pietelor emergente la Royal Bank of Scotland Group, in Londra.

Randamentele obligatiunilor Portugaliei, Spaniei si Italiei au inceput sa creasca in ianuarie, cand a iesit la iveala deficitul bugetar real al Greciei, iar in aprilie au ajuns mai mari decat al Cehiei, cand s-au extins problemele in sudul Europei.

Citeste si:

In august, randamentul datoriilor Poloniei a scazut sub cel al Italiei si s-a mentinut pe un trend descendent dupa ce guvernul a anuntat la inceputul lunii septembrie ca va reduce deficitul bugetar cu 20% in 2011.

Guvernul ceh ales in luna mai s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la jumatate, sub limita UE de 3% din PIB, pana in 2013. Polonia si Cehia se numara printre zece state in dezvoltare care s-au distantat de politica riscurilor ridicate practicata in anii ’90, se arata intr-o nota a Barclays Capital.

Aceste tari sunt pe cale sa intre in "lumea dezvoltata" ca urmare a consolidarii bugetare si a reducerii dependentei de finantarea externa, potrivit Barclays.