Economia zonei euro va avansa cu 0,3% atat in primul cat si al doilea trimestru al acestui an, dupa o crestere de 0,4% in ultimele trei luni din 2010, potrivit estimarilor institutului francez de statistica Insee si celui german Ifo, citate de AFP.

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) global al membrilor uniunii monetare a crescut cu 1,7%, mentioneaza Insee si Ifo intr-un raport comun trimestrial, citat de Mediafax.

Cresterea economica a zonei euro s-a temperat in al treilea trimestru al anului trecut, la 0,3%, dupa un avans de 1% in perioada aprilie-iunie 2010, in principal din cauza incetinirii cresterii comertului mondial, precizeaza raportul. Totodata, investitiile s-au redus, iar consumul a incetinit.

In pofida unei ameliorari lejere a situatiei de pe piata muncii, in special in Germania, consumul populatieia fost afectat in ultimele trei luni din 2010 de slabirea puterii de cumparare, in conditiile in care in mai multe stete din zona euro au fost implementate masuri de consolidare bugetara.

In schimb, in primul trimestru al acestui an investitiile vor creste, dar cu un ritm moderat, in contextul unei cereri externe slabe, a unei ameliorari lente a conditiilor de creditare si a unei utilizari reduse a capacitatii de productie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si