Gilowska nu s-a referit in mod direct la dobanda de politica monetara, care a fost majorata saptamana trecuta cu 0,25 puncte procentuala, la 3,75%.

"Economia poloneza avanseaza cu un ritm prea lent pentru a risca temperarea activitatilor", a spus ea.

Produsul Intern Brut a crescut cu 4,2% in trimestrul al treilea, iar analistii anticipeaza un avans de 3,7% pe ansamblul anului trecut.
Pentru 2011, este anticipata o crestere economica de 4,1%.

"Tendintele inflationiste sunt compensate de cresterea productivitatii, rata mare a somajului si un anumit potential de apreciere a zlotului", a aratat Gilowska.

Citeste si:

Inflatia, care a atins in decembrie 3,1%, s-ar putea accelera in continuare, a avertizat reprezentanta bancii centrale, dar in a doua jumatate a anului ritmul ar trebui sa se atenueze.

"Presiunile inflationiste ar putea creste din cauza unor factori externi, precum preturile materiilor prime, in special cotatia petrolului", a explicat Gilowska.

La acestia s-ar putea adauga factori interni, cum este majorarea taxei pe valoarea adaugata, care ar putea crea presiuni de crestere a preturilor.
Gilowska a criticat si viitoarea reforma a sistemului de pensii care, in opinia ei, nu ar ajuta finantele publice si ar anula practic reforma efectuata in 1999.