Proprietarul Rompetrol si-a dublat profitul in 2010

Grupul kazah KazMunaiGaz (KMG), proprietarul Rompetrol, a inregistrat anul trecut un profit consolidat de 284 de miliarde de tenge (1,412 miliarde de euro), de doua ori si jumatate mai mare decat cel din 2009 si cu 10% peste nivelul planificat.

Anul trecut, KMG a rafinat 14,8 milioane de tone de petrol, cu 16% mai mult decat in 2009, se arata intr-un comunicat al grupului kazah privitor la rezultatele financiare preliminare din 2010. Cantitatea a depasit, de asemenea, cu 2% nivelul vizat, scrie Mediafax.

Grupul a transportat 99,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale in perioada analizata, ceea ce reprezinta o crestere de 9% comparativ cu anul anterior. Productia de titei si gaze naturale condensate a avansat cu 17%, la 22 de milioane de tone.

Printre evenimentele importante de anul trecut, KMG mentioneazã descoperirea unui zacamant de petrol si gaze naturale care, potrivit datelor preliminare, are rezerve recuperabile de 8,5 milioane de tone.

In acest an, grupul intentioneaza sa produca peste 22,1 milioane de tone de petrol, sa transporte 64,2 milioane de tone de titei prin conductele principale si 10,2 milioane de tone de petrol pe mare. KMG vizeaza, totodata, majorarea transporturilor de gaze naturale la 101,7 miliarde de metri cubi si rafinarea a 15,3 milioane de tone de petrol.

Pentru implementarea strategiei de dezvoltare pe termen lung, grupul va acorda atentie speciala, printre altele, controlului costurilor si cercetarii si dezvoltarii.

KMG a cumparat in 2007 actiuni reprezentand 75% din capitalul Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul de 25% in iunie 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri