Dacă, de cele mai multe ori, unui antreprenor român îi este greu să reziste pe piața HoReCa din România, imaginați-vă cum îi este unuia străin. Ani și ani de lupte cu proprietari pretențioși, lupte cu birocrația românească, dar și cu creșterea aparent infinită a prețurilor. Iar acest lucru se întâmplă indiferent dacă antreprenorul în cauză este un bucătar venit dintr-un oraș cu renume pentru gastronomia franceză, Lyon. Chiar acesta este de altfel cazul lui Philippe Dupré, proprietarul restraurantului Ici et là, un chef francez care a aflat "pe pielea lui" ce au însemnat anii "sălbatici" de după criza subprime, dar și cât de complicată este relația ca antreprenor cu statul român.

Acesta a povestit pentru wall-street.ro faptul că, înainte să vină la București a avut un restaurant în Franța unde veneau niște clienți care lucrau în București, iar după ce a vorbit cu ei o vreme, respectiv aproape doi ani, a decis să facă o vizită.

Am venit într-un weekend și, fiind relativ aproape de Lyon, în 2-3 ore cu avionul ai făcut drumul, am zis, de ce nu. Am vândut apoi restaurantul pe care îl aveam în Franța și am ajuns aici.

Philippe Dupré, fondator Ici et là

Cheful francez, experiență dificilă în Capitală

Acesta explică însă că i-a fost greu la început, pentru un restaurant fiind foarte complicat să găsești un spațiu, în special din cauza faptului că locul, inevitabil, evacuează fum. Iar asta, așa cum știu antreprenorii din domeniu, pentru un parter, la un bloc, este foarte dificil.

Prin urmare, Philippe Dupré a preluat o casă la Piața Romană, în 2007, dar, fiind multe de făcut înăuntru, investiția a fost "cam mare".

Astfel, cu totul, antreprenorul francez a investit aproximativ 350.000 de euro în locul respectiv, bani pe care nu prea i-a scos. Iar asta mai ales din cauza faptului că a deschis de fapt în 2009, când încă era criză, dar, spune el, s-a descurcat.

Timp de 7 ani am avut foarte multe probleme cu proprietarii, care au vrut să ridice chiria foarte mult. De asta am plecat de acolo, după care am stat doi ani la etajul șase al hotelului Cișmigiu, și după încă o tentativă eșuată, am avut noroc și am găsit casa asta (de la Domnița Ruxandra, n.r.), de care sunt foarte mulțumit.

Philippe Dupré, fondator Ici et là

Care sunt specialitățile din meniul Ici et là

Cât despre meniul de la Ici et là, restaurant care are clienți fideli ce vin de mulți ani, Dupré spune că este vorba în general de mâncare franțuzească.

Astfel, acesta explică faptul că în ce privește aperitivul sunt trei lucruri pe care nu le scoate niciodată din meniu - foie gras, somon afumat și carpaccio de Saint Jaques.

Când vine vorba despre felul principal, însă, antreprenorul scoate "artileria grea" - tartarul de vită și tartarul de somon, cel dintâi fiind, în cuvintele sale, bestseller.

Iau materie primă din România cât mai mult, dar peștele, deși este cumpărat din România, nu este de aici. Bineînțeles, cu excepția știucii și a șalăului, dar în general ce e pește de apă sărată îl iau de afară.

Philippe Dupré, fondator Ici et là

În ce privește foie gras-ul, însă, bucătarul recunoaște că acesta este adus din Franța, iar vita, într-o anumită măsură de asemenea. În cazul vitei, însă, Philippe Dupré folosește și materie primă din România.

Cât privește comportamentul românilor în ce privește vinul, acesta spune că în România se bea foarte mult vin alb și, mai nou, din ce în ce mai mult roze.

Românii beau însă mai mult vin alb decât francezii, asta e sigur, este de părere proprietarul Ici et là.

Ajutoarele statului român în pandemie, inexistente

Philippe Dupré este de asemenea obișnuit să aibă o relație complicată cu statul român, în special din perioada pandemiei.

Dacă dăm un exemplu concret, perioada Covid-ului, am fost ajutat foarte, foarte puțin. În paralel cu ce s-a întâmplat în Franța, unde ajutoarele au fost mari, aici nu am avut niciun fel de sprijin.

Philippe Dupré, fondator Ici et là

Chef-ul francez este însă optimist când vine vorba despre sectorul HoReCa din România, în general. Astfel, acesta afirmă că în cei 15 ani de când este aici, mediul HoReCa a devenit din ce în ce mai bun, deși mai sunt lucruri de îmbunătățit.

Philippe Dupré își amintește de altfel, în acest sens, că atunci când a venit, în 2007, erau foarte puține restaurante, iar cu mâncare bună doar câteva.

Prețurile mari, o problemă și pentru Ici et là

Prețurile mari sunt însă o altă problemă pe care acesta o identifică, antreprenorul explicând că acestea au crescut mult în ultima perioadă, printre clienți săi fiind persoane care spun că prețurile s-au mărit și cu 50% în ultimul an.

Scumpiri am făcut și eu, dar am încercat să găsesc o variantă bună și pentru mine și pentru clienți.

Philippe Dupré, fondator Ici et là

Proprietarul Ici et là concluzionează spunând că este conștient de problema inflației.

Astfel, acesta spune că oamenii plătesc gazul, curentul și după aia dacă mai rămâne ceva, merg la restaurant. Iar dacă nu mai rămâne mare lucru, merg o singură dată, sau deloc.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri