Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Centrala Europeana (BCE) lucreaza la gasirea unei solutii pentru reducerea datoriilor Greciei dupa principiile Planului Brady, prin care America de Sud a fost scoasa din faliment in anii 1980, potrivit Reuters.
Acest plan, in trei trepte, prevede ca Grecia se va imprumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a rascumpara obligatiuni elene detinute in prezent de BCE si de investitori privati la 75% din valoarea lor nominala, mentioneaza publicatia elena To Vima, citand surse apropiate situatiei, conform Mediafax.

UE si FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privati care detin obligatiuni elene in valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadentei la 15-20 de ani.

Aceste masuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ doua treimi din datoria totala a Greciei pana la sfarsitul acestui an.

Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, in primavara anului trecut, primind imprumuturi de 110 miliarde de euro dupa ce statul nu s-a mai putut finanta de pe pietele de capital din cauza ingrijorarilor invesitorilor legate de datorii si deficitul bugetar, noteaza Reuters.

Datoria publica elena ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut in 2013, nivel considerat nesustenabil de multi analisti.

Ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos ca se duc discutii informale referitoare la gasirea unor modalitati pentru reducerea datoriei grecesti fara retructurarea acesteia, printre care rascumpararea de obligatiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri