Acest plan, in trei trepte, prevede ca Grecia se va imprumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a rascumpara obligatiuni elene detinute in prezent de BCE si de investitori privati la 75% din valoarea lor nominala, mentioneaza publicatia elena To Vima, citand surse apropiate situatiei, conform Mediafax.

UE si FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privati care detin obligatiuni elene in valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadentei la 15-20 de ani.

Aceste masuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ doua treimi din datoria totala a Greciei pana la sfarsitul acestui an.

Citeste si:

Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, in primavara anului trecut, primind imprumuturi de 110 miliarde de euro dupa ce statul nu s-a mai putut finanta de pe pietele de capital din cauza ingrijorarilor invesitorilor legate de datorii si deficitul bugetar, noteaza Reuters.

Datoria publica elena ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut in 2013, nivel considerat nesustenabil de multi analisti.

Ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos ca se duc discutii informale referitoare la gasirea unor modalitati pentru reducerea datoriei grecesti fara retructurarea acesteia, printre care rascumpararea de obligatiuni.