Economia Japoniei s-a contractat usor in ultimul trimestru al anului trecut, confirmand pozitia Chinei ca a doua mare economie a lumii, insa analistii anticipeaza o revenire in acest an datorita exporturilor catre pietele emergente din Asia, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a scazut cu 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de perioada iulie-septembrie. Contractia este mai blanda decat anticipau analistii, insa este prima scadere economica din ultimele cinci trimestre.

Anualizat, economia nipona s-a contractat cu 1,1% fata de anul anterior, in timp ce PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 3,2%.

Cifrele anuntate luni confirma ca economia Chinei a depasit-o pe cea japoneza si a devenit in 2010 a doua mare economie a lunii. Astfel PIB-ul Chinei, ajustat sezonier, a fost de 5.878,6 miliarde de dolari in 2010, fata de 5.474,2 miliarde de dolari in Japonia.

Japonia vrea sa compenseze cererea interna scazuta prin consolidarea exporturilor catre tarile cu o crestere economica abrupta, precum China si alte state emergente din Asia.

China este principala piata de desfacere pentru Japonia, generand 19,4% din exporturile de anul trecut, mai mult decat procentajul de 15,4% atribuit SUA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA si China: "Art of Deal versus Art of War"