Judecătorul Cristi Danileț se pensionează la vârsta de 48 de ani. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi din 10 ianuarie, cererea de pensionare depusă de acesta, care în prezent este magistrat la Tribunalul Cluj, scrie Digi24.

Cristi Danileț spune că în următoarea perioadă se va concentra mai mult pe educația juridică a oamenilor, pe care plănuiește să o extindă de la copii, unde se implică deja de mai mulți ani în programe cu care merge în școli, la cea pentru adulți.

Vine un moment când spui că ai făcut destul şi nu poţi să faci mai mult. Acum, am ajuns la un astfel de moment, al carierei mele. După 25 de ani, mă opresc cu activitatea în magistratură. Nu spun "STOP!" celorlalte preocupări ale mele. Voi fi prezent în continuare în spaţiul public pentru a lăuda ceea ce se face bine şi a critica ceea ce se face prost în domeniul legal şi judiciar”, a scris Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

Cristi Danileț, care astăzi se pensionează oficial, s-a întors înapoi în magistratură în primăvara anului trecut, după ce a câștigat al treilea proces cu Inspecția Juridică. Acesta fusese exclus din Magistratură în 2021, din cauza mai multor manifestări și poziții pe care le-a exprimat prin intermediul unor postări pe rețele sociale precum TikTok. Danileț apăruse în decembrie 2021 pe Facebook și TikTok în piscină sau folosind un nunceak pe plajă, despre care judecătorul susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

În mai 2022, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus excluderea pentru a doua oară din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru abateri disciplinare, constând în apartenenţa la o formaţiune politică şi desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Cristi Danileţ a contestat ambele decizii ale CSM în instanță și a câștigat ambele procese. Astfel, în luna februarie 2023, Instanţa supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri. Concret, Danileţ a fost sancţionat pentru că ar fi făcut parte din două organizaţii neguvernamentale, care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului.

Cristi Danileț este unul din promoterii activi ai educației juridice din România, autor al unui Manual practic de educație juridică și civică pe care l-a distribuit în zeci de școli din România, prin intermediul Asociației Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just).

„Mă voi concentra mai mult pe educaţia juridică a oamenilor, pe care am de gând să o extind de la cea pentru copii, de care mă ocup de ani buni, la cea pentru adulţi. Voi continua să pregătesc studenţi, pentru a deveni oameni ai legii mai buni ca mine. Voi dedica mai mult timp familiei, aşa cum merită”, a mai scris Cristi Danileț în postarea de pe Facebook.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri