Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat luni, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul "Hidroelectrica", decizia nefiind definitiva.

Completul de trei judecatori de la instanta suprema a decis achitarea lui Codrut Seres pentru constituire de grup infractional organizat si condamnarea fostuluiministru la patru ani de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea dreptului de a exercita functii publice pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

In decembrie 2014, Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, in dosarul privatizarilor strategice.

Decizia a fost luata cu opinie majoritara, respectiv doi din cei trei judecatori au hotarat condamnarea lui Seres pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, in vreme ce un al treilea judecator a hotarat condamnarea acestuia pentru fapta de favorizare a infractorului. Si fostii sefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormaneanu, George Asan, Nicolae Opris, Traian Oprea si Georgeta Iosif au fost achitati pentru constituire de grup infractional organizat.

In cazul acuzatiei de abuz in serviciul in forma calificata, instanta a dispus condamnarea lui Eugen Pena, Traian Oprea si George Asan la cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interdictie de a ocupa functii publice, iar a lui Nicolae Opris la patru ani de inchisoare cu executare si doi ani interdictie de a ocupa functii publice.

Totodata, Victoria Geormaneanu si Georgeta Iosif au fost condamnate la patru de inchisoare cu suspendare, cu termene de incercare de sapte si, respectiv, sase ani. Judecatorii au mentinut sechestrele asiguratorii puse in timpul urmaririi penale pe bunurile acestora.

Completul de judecata a fost format din presedintele Maricela Cobzariu si judecatorii Lucian Sandel Macavei si Sofica Dumitrascu, cea care a decis condamnarea lui Omar Hayssam. Decizia nu este definitiva, aceasta putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a cerut, la ultimul termen de judecata, condamnarea fostului ministru al Economiei Codrus Seres pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, si a fostilor sefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormaneanu, George Asan, Nicoale Opris, Traian Oprea si Georgeta Iosif, pentru constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu.

La termenul din 19 februarie, avocatul lui Seres a aratat ca fapta pentru care a fost trimis in judecata clientul sau nu ar avea corespondent in noul Cod penal, astfel ca, fata de cel pe care il apara, instanta ar trebui sa inchida cazul. La randul sau, procurorul de sedinta a spus ca faptele corespondente din noul Cod penal sunt de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si a cerut judecatorilor sa continue judecata, prin prisma acestor fapte.

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in septembrie 2011, pentru ca ar fi ascuns activitatile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, in urma carora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari. In rechizitoriul trimis instantei, procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codrut Seres de complot si subminarea economiei nationale.

In acelasi dosar, procurorii i-au deferit justitiei si pe cei care faceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormaneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opris, fost sef Serviciu Marketing - Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic, potrivit Mediafax.

Potrivit probelor din dosar, Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala, impreuna cu Traian Oprea, Victoria Geormaneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opris si Georgeta Iosif si au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

Fosta echipa de conducere de la Hidroelectrica este acuzata ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu a invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu a luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre SC Hidroelectrica SA.

Citeste si:

    Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, acuzatii nu au procedat pentru reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo, la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica, au aratat procurorii DIICOT in actul de sesizare a instantei.

    Totodata, in perioada 2002 - 2003, acuzatii au dispus cumpararea de energie electrica de la SC Termoelectrica SA la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia, potrivit procurorilor.

    Citeste si:

      Anchetatorii au mai aratat ca, in perioada 2003 - 2004, acestia au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de patru contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de noua-zece ani, desi SC Hidroelectrica SA nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare.

      In cazul lui Codrut Seres, anchetatorii au stabilit ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea SC Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

      In acest fel, acuzatii ar fi pus in pericol Sistemul Energetic National si ar fi cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde de lei vechi, echivalentul a 165 milioane de dolari, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

      Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator pe mai multor autoturisme, locuinte si terenuri, precum si pe sume de bani apartinand inculpatilor, in valoare totala de aproximativ sase milioane de lei, 400.000 de euro si 200.000 de dolari, masura fiind luata pentru acoperirea prejudiciului.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri