Reprezentantii PSRO au depus la Parlament o propunere de modificare a legilor referitoare la proprietatea privata asupra unor terenuri, a anuntat, vineri dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, presedintele filialei judetene a PSRO Prahova, fostul deputat Mihai Apostolache.

Astfel, potrivit lui Apostolache, PSRO sustine modificarea Legii 312/2005, privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, dar si modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole in extravilan.

Conform initiativei legislative depusa de PSRO, cetatenii straini si apatrizii pot cumpara terenuri agricole, forestiere sau paduri in Romania cu suprafete de cel mult 50 de hectare si doar daca dovedesc ca in ultimii cinci ani dinaintea tranzactiei au avut activitati agricole sau silvice din care au obtinut venituri si doar daca angajeaza profesionisti in domeniul agricol sau silvic, dupa caz.

Citeste si:

”Cetatenii unui stat membru si apatrizii care au domiciliul sau resedinta in Romania pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor agricole, padurilor sau a altor terenuri forestiere in Romania, in extravilan sau in intravilan, cu respectarea urmatoarelor conditii: a) sa dovedeasca ca au desfasurat activitati agricole sau silvice cel putin cu cinci ani inaintea dobandirii dreptului de proprietate privata, iar in aceasta perioada sa fi obtinut venituri din aceste activitati; b) sa se achizitioneze suprafete de cel mult 50 de hectare; c) sa fie utilizat cel putin 80% din suprafata cumparata; d) sa fie angajati oameni care au studiile agricole sau silvice necesare pentru lucrarea pamanturilor cumparate”, este una dintre modificarile propuse de PSRO la Legea 17/2014.

De asemenea, proiectul depus de PSRO propune ca Legea nr. 17/2014 sa fie extinsa nu doar in ceea ce priveste terenurile extravilane, ci si padurilor si altor terenuri forestiere, indiferent daca acestea sunt in extravilan sau intravilan.

In expunerea de motive atasata propunerii legislative reprezentantii PSRO arata ca ”din practica aplicarii celor doua importante legi organice a rezultat cu regret si cu prisosinta ca mai bine de jumatate din suprafata agricola si forestiera a tarii a facut obiectul unor contracte de vanzare-cumparare si care au avut drept cumparatori cetateni straini sau apatrizi”, initiatorii sustinand ca ”o asemenea stare de lucru nu este si nu va fi benefica pentru Romania motiv pentru care cele doua legi este necesar a fi modificate si completate corespunzator”.

Sursa foto: basel101658/Shutterstock