Legea darii in plata a fost adoptata, in unanimitate, de deputatii din Comisia juridica, ei eliminand programul Prima Casa de sub incidenta actului normativ si majorand plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro

Legea se va aplica si celor care sunt in proces de executare silita, potrivit proiectului adoptat, conform Mediafax.

Scoaterea programului Prima Casa din legea darii in plata a generat dezbateri aprinse in Comisia juridica, BNR si MFP sustinand excluderea programului din textul legii, in timp de initiatorul propunerii legislative, Daniel Zamfir, le-a cerut colegilor sa ia act de un nou amendament potrivit caruia dispozitiile prezentei legii darii in plata ''nu afecteaza garantiile statului roman acordate pentru Prima Casa'', afirmand ca adoptarea amendamentului ar permite continuarea programului Prima Casa.

Reprezentantul MFP, secretarul de stat Enache Jiru, a sustinut la randul sa ca garantiile statului se emit ''irevocabil si neconditionat'', afirmand ca exista riscul de a ajunge in situatia in care statul si banca devin coproprietari ai aceluiasi imobil.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a sustinut ca garantia statului este afectata, reafirmand ca va creste avansul solicitat de banci, se va scumpi creditul si perioada de asteptare necesara pentru a obtine un imprumut va fi mai indelungata.

Deputatul PNL Catalin Zamfir a criticat pozitiile BNR si MFP, reafirmand ca legea nu ''omoara'' programul Prima Casa.

''Nu pot sa nu consemnez ipocrizia din aceasta sala. (…) Am introdus special acest amendament ca sa lamurim aceasta treaba. Riscul bancii in acest program este zero. Cetateanul care este in situatia in care a luat un credit prin programul Prima Casa, daca acesta da (locuinta-n.r.) in plata, ANAF il va urmari pentru suma pe care statul o plateste pentru el. Noi, practic, vrem un echilibru social'', a sustinut Zamfir.

In cele din urma, liberalul a renuntat la amendamentul sau.

Deputatii din Comisia juridica au adoptat cu majoritate de voturi aplicarea legii darii in plata pentru creditele mai mici de 250.000 de euro, renuntand la varianta propusa de BNR – 150.000 de euro.
Votul in plen este asteptat a fi dat miercuri, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Sursa foto: dublues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri