In penitenciarele din Romania se aflau, la 30 ianuarie 2018, 73 de condamnati pentru abuz in serviciu, cifra care s-a redus semnificativ dupa aplicarea recursului compensatoriu, dar erau, in schimb, mii de criminali, talhari, violatori, traficanti de droguri carora nu trebuie sa le ceara cineva scuze, sustin reprezentatii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor intr-un comunicat postat pe site-ul propriu, scrie Agerpres.

"La 30 ianuarie 2018 se aflau exact 73 de condamnati pentru abuz in serviciu in penitenciare. Niciunul n-a deturnat banii copiilor defavorizati. Domnul Liviu Dragnea, presedinte al Camerei Deputatilor si recent condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru infractiuni de abuz in serviciu, a declarat ca isi cere "iertare de la miile de romani, care unii stau in puscarie pe un articol neconstitutional, altii sunt tarati prin tribunale pe baza acelorasi articole sovietice (...)". Nu comentam constructia frazei, emotia momentului explica scaparile, dar, pentru conformitate, precizam ca in penitenciarele romanesti, la 30 ianuarie 2018, se aflau in detentie exact 73 de condamnati la pedepse cu inchisoarea intre 2 si 5 ani pentru infractiunea de abuz in serviciu. Aceasta cifra s-a redus sensibil dupa aplicarea legii recursului compensatoriu. In penitenciare sunt in schimb mii de criminali (6.156), talhari (4.387), condamnati pentru furturi (5.190), violatori (1.979), traficanti de droguri (1.434) si condamnati pentru inselaciune (997). Nu exista niciun motiv ca cineva sa le ceara scuze. Nici macar un viitor coleg, actual demnitar al Statului Roman", se mentioneaza in comunicatul semnat de presedintele Federatiei, Sorin Dumitrascu.

Acesta subliniaza ca dupa aplicarea legii gratierii 1 din cinci condamnati pentru aceste infractiuni au fost pusi in libertate si ca scuzele ar trebui adresate "zecilor de mii de victime ale infractiunilor" si angajatilor din penitenciare, care au de recuperat un milion de ore neplatite.

"Reamintim ca, dupa aplicarea legii gratierii mascate, 1 din 5 condamnati pentru infractiunile de mai sus au fost pusi in libertate. Astazi sunt asadar liberi pe strada si comit alte infractiuni mii de criminali, violatori, talhari si hoti. Statistic peste 70% din cei peste 5.000 de beneficiari se vor intoarce facand alte mii de victime. Ca o curiozitate statistica, domnul Liviu Dragnea este singurul condamnat pentru infractiuni de abuz in serviciu, care a instigat la deturnarea banilor destinati pentru asistenta sociala. Banii destinati copiilor orfani sau plasati in grija statutului ori a persoanelor defavorizate, au fost astfel folositi in interes de partid pentru plata unor sinecuristi. In acest context, il informam pe domnul Liviu Dragnea ca Penitenciarul Giurgiu are un grad de ocupare de 87,21%, dar ca ministrul Justitiei a avut grija sa-l clasifice ca fiind in conditii improprii, desi este unul dintre cele 3 penitenciare construite dupa 1989. Va avea, deci, spatiu suficient si va beneficia si de reducere de pedeapsa daca va fi repartizat la acest penitenciar pe baza criteriului domiciliului. Asadar, daca simte nevoia sa ceara cuiva iertare, ii recomandam domnului Liviu Dragnea sa se aiba in vedere milioanele de romani pe care i-a mintit, zecile de mii de victime ale infractiunilor care n-au primit nicio despagubire si miile de angajati din penitenciare care, desi lucreaza in conditii improprii, inca mai au de recuperat o datorie de peste 1 milion de ore suplimentare neplatite. Ar fi un inceput. Din pacate, insa, n-o va face. A inventat "statul paralel" asa cum inaintasi ai domniei sale au inventat "agenturili straine", ori - mai tarziu, dupa Revolutie - "elementele reactionare"", se mai spune in comunicat.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat vineri ca isi cere iertare "miilor de romani care stau in puscarii sau sunt tarati prin tribunale" din cauza unui articol neconstitutional pentru ca s-a lungit mult elaborarea Codului penal, precizand ca maniera de pana in prezent, din Parlament, s-a dovedit a fi una gresita.

"Imi cer iertare celor care ne privesc si miilor de romani care unii stau in puscarie pe un articol neconstitutional, altii sunt tarati in tribunale pe baza aceluiasi articol, iar altii sunt tarati pe la DNA si mai sunt si alte mii sau zeci de mii care nici macar nu stiu ca au dosare. Imi cer iertare pentru ca s-a lungit atat de mult elaborarea Codului penal. Probabil ca n-or sa ma ierte. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o, de a avea o abordare procedural corecta in Parlament s-a dovedit ca a fost una gresita, pentru ca in Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea procedurilor normale - dezbateri, adoptare si promulgare. Orice lege, daca e vorba de Fondul Suveran de Dezvoltare, daca e vorba de alte legi cu influenta economica pozitiva sau sociala, legile Justitiei, toate sunt atacate, toate sunt retrimise, doar-doar sa nu se mai puna in practica. Doar-doar pana atunci sa se dea Guvernul jos, reusesc sa distruga PSD si majoritatea parlamentara", a declarat liderul PSD.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri