Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a dezvaluit ca un studiu de impact realizat in ultimele doua zile, privind modificarile aduse de Parlament Codului Penal, dezvaluie ca toti inculpatii judecati pentru abuz in serviciu, circa 2.099 de persoane, ar fi achitati, scrie Ziare.com.

De asemenea, acesta a evidentiat faptul ca prejudiciile din dosare ar ramane nerecuperate.

"In ultimii 4 ani, au fost trimisi in judecata 2.099 inculpati, functionari publici, alesi locali, judeteni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz in serviciu. Foarte interesant, am cautat printre acesti inculpati sa vedem daca vreunul a comis faptele pentru sine sau pentru rude (potrivit noilor modificari ale definitiei infractiunii - n.red.) si nu am gasit niciun caz.

Ceea ce inseamna ca profesionalizarea acestui gen de activitati infractionale a ajuns la un nivel, mod de operare mai sofisticat. Presupune folosirea unor terti, a unor persoane paravan, oameni de paie, care primesc bunurile, foloasele respective si dispar dupa acel paravan", a declarat Lazar.

Procurorul general a explicat ca prima concluzie ar fi ca, potrivit acestui proiect de lege, infractiunea de abuz in serviciu ar fi dezincriminata. "Ceea ce ramane in Codul Penal e doar o forma de text, care ar indica faptul ca nu s-a abrogat abuzul total, dar, in practica, daca in ultimii 4 ani n-am intalnit niciun caz in care sa privim tipologia din acest text, inseamna ca textul e pur formal", a explicat Augustin Lazar.

Inculpatii ar fi achitati, iar prejudiciile, nerecuperate

Potrivit acestuia ar rezulta ca cei 2.099 de inculpati ar fi achitati, iar prejudiciile de peste 4 miliarde de lei n-ar mai fi recuperate. In acest caz, masurile asiguratorii ar fi ridicate.

Lazar a aratat ca pe site-ul Ministerului Public a pus un studiu in care a descris cate dintre statele europene au incriminat abuzul si cate, neavand incriminat abuzul, au infractiuni alternative "prin care apara interesul cetatenilor de a fi protejati de conduita abuziva a functionarilor publici".

Augustin Lazar a adaugat ca modificarea abuzului in serviciu in forma adoptata de Parlament are indicii de incalcare a Constitutiei si a Conventiei internationale de combatere a coruptiei.

"Statul roman trebuie sa-si indeplineasca cu buna credinta angajamentele si sa asigure o protectie efectiva romanilor impotriva coruptiei", a declarat Lazar.

"Niciodata n-a fost o asemenea graba in discutii, analizarea unui text de lege, dar niciodata nu a fost vreo tentativa de a dezincrimina o fapta grava cum e abuzul in serviciu.

Noi am intrat in UE cu gandul ca adoptam cadrul legal al lumii civilizate, iar functionarii publici si alesii se vor orienta spre acel cadru legal, sa-l respecte... Surprinzator, aparenta acum e aceea ca legile s-ar face dupa moravurile sau naravurile inculpatilor, si nu dupa standardele pe care trebuie sa le adoptam ca stat UE", a mai spus procurorul general.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri