Intr-un material in care citeaza surse din PSD, G4Media descrie variantele pe care liderul PSD Liviu Dragnea le ia in calcul pentru schimbarea completului de cinci judecatori de la Curtea Suprema, desemnati sa se ocupe de verdictul in dosarul angajarilor fictive. Dosarul a ajuns in faza de apel, decizia luata de Curtea Suprema fiind definitiva si irevocabila.

Liviu Dragnea a primit, in prima instanta, 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman.

Potrivit surselor citate, ar exista doua metode prin care Dragnea ar putea incerca schimbarea completului de judecatori:

  • O prima varianta ar fi sa sesizeze la CCR un conflict de natura constitutionala cu Inalta Curte, folosit acelasi model care a dus la revocarea din fruntea DNA a Laurei Codruta Kovesi;
  • Alta cale ar fi o OUG pentru modificarea Legii 304/2004, privind organizarea Judiciara. Aceasta lege reglementeaza formarea completelor de judecata de la Curtea Suprema.

Conflict juridic de natura constitutionala

Varianta sesizarii Curtii Constitutionale – institutie constant favorabila liderului PSD de cand este condusa de Valer Dorneanu – ar fi prima optiune a lui Liviu Dragnea. Modelul a fost deja testat si a functionat cu succes in cazul Kovesi: Curtea l-a obligat pe presedintele Klaus Iohannis sa o revoce pe sefa DNA, asa cum a solicitat Ministrul Justitiei. Acelasi lucru l-ar dori Dragnea si in acest caz: CCR sa oblige Curtea Suprema sa aplice imediat prevederea din legea 304 referitoare la formarea aleatorie completelor de 5, nu de la 1 ianuarie 2019, asa cum a decis conducerea ICCJ.

Problema este insa metoda prin care se poate ajunge la CCR. Dragnea si-ar dori sa o faca ministrul Justitiei, caruia i-a cerut public ”sa se gandeasca la acest demers”. Dar, pentru ca Tudorel Toader intarzie sa ”faca ceva”, liderul PSD ia in calcul o sesizare a CCR din partea Parlamentului, au declarat surse din conducerea PSD pentru G4Media.ro. Sesizarea ar urma sa fie semnata de el, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, si de Calin Popescu Tariceanu, in calitate de presedinte al Senatului.

Ordonanta de urgenta

Cea de-a doua varianta luata in calcul de Liviu Dragnea este emiterea unei ordonante de urgenta pentru modificarea imediata a legii 304. Surse politice au explicat pentru G4Media.ro ca, din cauza retincentei lui Tudorel Toader de a initia OUG-ul, acest lucru ar putea fi facut de Toni Grebla, noul secretar general al Guvernului, instalat la inceputul saptamanii. Varianta ordonantei de urgenta este insa calea mai dificila, deoarece Liviu Dragnea va trebui sa o convinga si pe Viorica Dancila sa fie de acord, fara semnatura ei fiind imposibila o OUG.

Citeste AICI mai multe detalii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri