Judecătorii instanței supreme au admis o cale extraordinară de atac, astfel că Piedone iese din spatele gratiilor, unde a stat un an și o lună.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei Cristian Popescu Piedone şi a dispus punerea acestuia în libertate. Decizia instanței supreme este definitivă. Cum Piedone a fost achitat, el va putea inclusiv să candideze la următoarele alegeri.

Fostul primar al sectorului 4 a fost condamnat în mai anul trecut la 4 ani de închisoare, dintre care a executat un an și o lună, în dosarul ”Colectiv”. Condamnarea în primă instanţă a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare. Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

De asemenea, magistraţii au respins ca nefondate recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai şi Radu Antonina împotriva condamnărilor pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus anularea executării pedepsei primite de Piedone în dosarul Colectiv şi punerea acestuia "de îndată" în libertate.

"Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă", potrivit deciziei judecătorilor.

Piedone este acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

În acelaşi dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 8 ani şi 8 luni închisoare.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, are o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri