Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, anunta ca la nivel guvernamental vor fi initiate negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de masuri care sa raspunda "nevoii si dorintei de revenire acasa" a romanilor plecati la munca in strainatate, scrie Agerpres.

"Sambata am fost la Iasi, orasul despre care Nicolae Iorga spunea in 1937 ca "este mai mult decat o ilustra capitala a Moldovei'. Am avut discutii foarte interesante si aplicate cu reprezentantii mediului de afaceri local care mi-au impartasit atat ideile, parerile si solutiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum si problemele cu care se confrunta. Una din problemele comune ridicate de acestia a fost lipsa fortei de munca. Tocmai pentru ca aceasta este o problema cu caracter general, intalnita pe intreg teritoriul Romaniei, precum si in alte tari europene, vreau sa ii asigur ca la nivel guvernamental vom initia negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de masuri care sa raspunda atat nevoii, cat si dorintei de revenire acasa a celor plecati la munca in strainatate", a scris Teodorvici, duminica, pe pagina sa de Facebook.

Seful de la Finante a transmis in finalul mesajului ca: "Oamenii care inteleg sa fie alaturi de alti oameni si impreuna pentru Romania stiu deja ceea ce simt si gandesc...#insistpentruRomania".

Pe data de 6 aprilie, la finalul reuniunii ECOFIN de la Bucuresti, ministrul Finantelor declara ca tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor.

"Poate in timpul Presedintiei romane voi invita tarile care trimit lucratori in strainatate la o discutie, sa vedem ce e de facut. Ar trebuie sa ne gandim la un pachet agresiv care sa aduca o solutie, pentru ca nu putem sa ne atingem obiectivele in situatia actuala, de aceea discutam acum despre scaderea competitivitatii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influentate de aceasta mobilitate intra-europeana. Deci trebuie sa incurajam aceasta mobilitate, dar trebuie si sa tinem cont de tipul de masuri pe care trebuie sa le aplicam pentru a nu fi afectati noi toti", a afirmat atunci Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat ca situatia mobilitatii selective in cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea ministrilor europeni de Finante.

"Libera circulatie a fortei de munca a adus mari beneficii economice. Lucratorii mobili contribuie la PIB-urile tarilor de origine si tarilor-gazda si in cele mai multe cazuri au un rol semnificativ in ceea ce priveste castigurile celor ramasi in tara de origine. Totusi mobilitatea muncitorilor poate avea si efecte negative, de exemplu atunci cand mobilitatea e selectiva, ducand la exodul creierelor si stopand cresterea potentiala. In viitorul apropiat, prioritatea noastra ar trebui sa fie gasirea unei solutii comune la nivel european si implementarea unui instrument care sa ne ajute in rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finantelor.

Eugen Teodorovici a subliniat ca din statele est-europene pleaca in vestul Europei nu doar cei inalt calificati, ci si oamenii cu calificari medii sau scazute.

"In general in Uniunea Europeana lucratorii inalt calificati sunt foarte mobili, iar atunci cand nivelul de realizari educationale creste, creste si inovarea. Mobilitatea Est-Vest este exceptionala, dar nu intotdeauna doar lucratorii de inalta calificare emigreaza. Exista un procentaj de lucratori si cu calificari scazute si medii, facand acest fenomen sa fie amplu", a adaugat Teodorovici.

Ministrul Finantelor s-a declarat nemultumit de discutiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri