10. Riyadh, Arabia Saudita

10. Riyadh, Arabia Saudita

Desi ideea de a locui in Arabia Saudita poate fi una descurajatoare din cauza stilului strict de viata, mai ales in ceea ce priveste femeile, pentru straini lucrurile stau diferit. In locurile special amenajate pentru expati, acestia se pot relaxa. Politia religioasa sau mutawa are restrictie inauntru, femeile se pot imbraca dupa bunul plac, iar jocurile de echipa intre barbati si femei sunt permise. In afara campusului exista si o piata numita Souk al-Thumairi, de unde pot fi cumparate artizanate cu specific arab.

9. Jeddah, Arabia Saudita

9. Jeddah, Arabia Saudita

In acest oras, unde paine costa 1,61 dolari, iar gazul, 0,13 dolari, viata chiar este ieftina. Pretul unui pahar cu vin, insa, nu se stie, deoarece nu se consuma alcool aici, insa sunt alte beneficii. Renovarea si reabilitarea este relativ ieftina aici. Totusi exista si o partea mai putin buna, si anume restrictiiile legate de cultura si traditie, impuse femeilor: acestora nu le este permis sa conduca sau sa discute cu alti barbati in afara de cei din familie, exceptand cazurile in care, aflate la cumparaturi, doresc sa afle o informatie legata de un produs. Desigur, acestea nu au voie sa-i spuna vanzatorului "multumesc" sau "te rog", deoarece pot fi considerat un mod de a flirta.

8. Panama

8. Panama

Viata in Panama este mai libera si mai ieftina decat in Arabia Saudita. Micul dejun costa 0,40 dolari, o cafea ajunge la 15 centi, un consult medical e 6 dolari, o pereche de blugi, 1,99 dolari, chiria unui apartament situat in cea mai populara parte a orasului e 500-800 dolari per luna, iar o cina decenta in oras te va costa 10 dolari. La un calcul mai amanuntit, cu 2000 de dolari per luna, poti duce o viata decenta in acest oras.

7. Bucuresti, Romania

7. Bucuresti, Romania

Bucurestiul se afla pe locul 7 in topul celor mai ieftine locuri de trait. Pretul mediu al unei sticle de vin este de 4,12 dolari(14-15 lei), iar al unui pachet de tigari, aproximativ la fel. Painea este, de asemenea, foarte ieftina, iar cultura este mult mai primitoare decat aspectul cenusiu al peisajelor.

6. Algiers, Algeria

6. Algiers, Algeria

Prea multe informatii introductive despre acest oras nu exista, in pare parte din cauza violentelor generalizate din ultima vreme, care il taie de pe lista destinatiilor populare. Traiul in acest oras este ieftin, insa si salariile sunt pe masura lui. Tariful unui telefon in tara este de 1 cent per minut, in timp ce daca suni in afara ei, platesti 5 centi per minut, iar restaurantele sunt raportate ca fiind de 5 sau 6 ori mai ieftine decat in Statele Unite. Concluzionand, viata e ieftina in acest oras, insa, din cauza evenimentelor neplacute petrecute recent, turistii sunt sfatuiti, intr-un fel, sa fie precauti in privinta acestuia.

Sursa foto: Shutterstock/Algeria

5. Kathmandu, Nepal

5. Kathmandu, Nepal

In anul 2006 ultimul monarh a renuntat la reguli, iar in 2007 Nepalul a devenit republica. De atunci tara s-a straduit din greu sa combata saracia si sa-si creasca profitul brut. Amandoua au fost imbunatatite, insa inca se mai lucreaza la acest aspect. In ceea ce-i priveste pe straini, traiul este unul iefitn. O paine costa, in medie, 1,26 dolari, iar un pachet de tigari, doar 1,54 dolari. Insa odata cu acest trai vin si restrictiile: reteaua electrica nu este suficient de mare pentru a acoperii toate locuintele, tocmai de aceea locuitorii au parte de curent doar in anumite momente ale zilei. La fel se intampla si cu reteaua de apa.

4. Damascus, Syria

4. Damascus, Syria

Orasul Damascus se afla in plina criza, tocmai de aceea este considerat unul dintre cele mai ieftine locuri din lume. Fiind foarte bine pazit, acesta este foarte sigur, iar rezidentii compara viata din centrul orasului cu cea traita intr-un balon. Aici, o sticla cu vin costa 4 dolari, iar un pachet de tigari, 1,58 dolari.

3. New Delhi, India

3. New Delhi, India

Dat fiind faptul ca scaunul guvernului se afla in oras, lupta dintre furnizori este destul de apriga si tocmai de aceea preturile sunt foarte mici. Sistemul subteran functioneaza foarte bine, facand deplasarea dintr-o parte in alta a orasului mai usoara. Monumentele precum mormantul celui de-al doilea imparat al Indiei, Maghal sau siturile de patromoniu reprezinta frumusetea arhitecturala a locului, pe care o poti vedea fara sa platesti. Iar in cazul in care ti se strica pantofii, ii vei putea repara la pret mai mic de un dolar.

2. Karachi, Pakistan

2. Karachi, Pakistan

In ciuda faptului ca locuitorii acetsui oras traiesc zi de zi sub amenintarea insurgentilor talibani de la granita Afghanistanului, economia orasului continua sa prospere. Cu toate ca acest oras port este considerat ca fiind una dintre metropolele cu cea mai rapida crestere din lume, are parte si de probleme. Aici a fost omorat jurnalistul american, Daniel Pearl, si tot aici Khalid Shaikh Mohammed, cel care s-a aflat in spatele atacurilor de la 11 septembrie, si-a construit bazele. Acolo unde 20 de branduri de tigari se vand cu 1 dolar si jumatate si sunt cu 3 centi mai ieftine decat o paine, putem banui ca traiul e ieftin din cauza asta. Asadar, traiul este ieftin aici, insa siguranta nu este garantata de nimeni.

1. Mumbai, India

1. Mumbai, India

Traiul din Mumabi este unul extrem de ieftin, pretul painii fiind de 91 centi, iar al unui pachet de tigari, 1,53 dolari. Mancarea care se vinde pe strada are o reputatie foarte buna, iar Piata Crowford are preturi foarte mici pentru cumparaturi. Calatorii sunt asigurati ca vor gasi preturi normale si nu impuse doar turistilor. Totodata, acestia se pot tocmii cu vanzatorii. Insa exista si locuri in care preturile sunt foarte bine fixate. O iesire la film pentru doi costa 8 dolari, iar internetul e gasit la pretul de 15 dolari.