Orasul Mons, situat in sudul Belgiei, va prelua astazi rolul de "capitala culturala europeana" pentru un an, alaturi de localitatea Plzen din Cehia, cu ambitia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economica, ca si predecesoarele sale, Lille si Liverpool, transmite AFP.

Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate in Mons pana in luna decembrie, printre care o expozitie ampla dedicata lui Vincent Van Gogh, de duminica, 25 ianuarie, pana pe 17 mai, care prezinta, prin intermediul a 70 de lucrari, cei doi ani petrecuti la Mons si in Borinage, un fost bazin minier si siderurgic care inconjoara orasul, noteaza Mediafax.

"Este vorba de revenirea in tara noastra a marelui geniu care a inceput sa deseneze la noi", atunci cand a ajuns in Belgia ca misionar religios, a spus responsabilul de programul cultural din Mons in 2015, Yves Vasseur. " In aceste desene ale lui Van Gogh se observa deja toata sensibilitatea sa, toata dragostea pentru clasa muncitoare", a mai spus Yves Vasseur. Cinci muzee, un centru de conferinte si doua sali de spectacole vor fi inaugurate in acest oras francofon, cu o populatie de 100.000 de locuitori, care dateaza din Evul Mediu, situat strategic in mijlocul triunghiului Paris-Amsterdam-Londra.

In ciuda ninsorilor anuntate si a unui nivel de alerta terorista ridicat in intreaga tara, dupa operatiunile antiteroriste de saptamana trecuta, din Belgia, peste o suta de mii de persoane sunt asteptate sambata seara in centrul istoric al orasului, pentru a asista la "Sarbatoarea inaugurarii", la care va participa si regele Philippe Leopold Louis Marie al Belgiei. Aproape 500 de politisti, inclusiv forte suplimentare venite din Franta, au fost mobilizati pentru a asigura securitatea.

Mons poseda un patrimoniu arhitectural UNESCO

Circa 20 de spectacole de strada, "instalatii luminoase" si un mare bal in Grand-Place (principala piata publica a orasului, n.r.), recent renovata, promit o atmosfera vesela de carnaval. "Ma astept sa vina multa lume si sa fie multe evenimente. Nu vad decat veselie pe parcursul evenimentelor din cadrul Mons-2015. Dupa tot ceea ce s-a intamplat, avem nevoie", a declarat studenta Romina Laurent.

Mons, un oras universitar devenit centru administrativ si de servicii, poseda un patrimoniu arhitectural recunoscut de UNESCO. La inceputul anilor 2000, Mons a mizat pe cultura, turism si noile tehnologii pentru a "reinvia din punct de vedere social si economic", a declarat Yves Vasseur.

Companiile americane Google, Microsoft si IBM si-au deschis centre de lucru in ultimii ani, favorizand aparitia a numeroase mici firme inovatoare. Titlul de "capitala culturala europeana" a anului 2015 atribuit de Uniunea Europeana orasului din regiunea Valonia a Belgiei, alaturi de orasul ceh Plzen, are ca scop revelarea " frumoasei adormite", a mai spus Vasseur. Oficialul a subliniat ca Lille, oras aflat la o distanta de doar 75 de kilometri, a trecut printr-o metamorfoza ampla in 2004, cand a detinut acelasi titlu, iar Liverpool, cu un trecut industrial comparabil cu istoria orasului Mons, a cunoscut acelasi succes in 2008.

Costurile manifestarilor, de circa 70 de milioane de euro, suportate in mare parte din bugetul local, au generat tensiuni, dar organizatorii au spus ca fiecare euro investit ar trebui sa aduca alti cinci euro economiei locale. Nelinistile si polemica s-au accentuat cu cateva zile inainte de inaugurarea uneia dintre lucrarile majore ale anului, cand o "catedrala din lemn" realizata de artistul belgian Arne Quinze a trebuit sa fie demontata de urgenta, dupa ce unul dintre elementele structurale portante a dat semne ca ar putea ceda. In plus, in conditiile in care noua gara nu va fi gata decat abia in 2017, unele voci, precum Barthelemy Hincourt, un student in varsta de 18 ani, se anunta "mai degraba sceptice".

"Nu ne vom lasa invinsi de acest pas inapoi", a declarat Yves Vasseur, care considera ca un "aer de innoire este deja perceptibil". O noua lucrare semnata de Arne Quinze ar trebui sa fie gata de inaugurare in lunile urmatoare. Francezul Cedric Verdure, responsabil cu instalarea la baza turnului care domina orasul a unei instalatii de sculpturi din plasa metalica folosita de obicei la custile de pui, care vor fi luminate noaptea, oferindu-le astfel un aspect fantomatic, se afla printre artistii straini invitati. "Acest eveniment imi permite sa visez la New York, la un pachebot care va traversa Atlanticul pentru a duce sculpturile mele in America", a declarat artistul originar din Nantes.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul mons2015.eu. Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu alaturi de Luxembourg.

Sursa foto: mons2015.eu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri