Muzeul Abandonului a deschis pe 10 august o expoziție ce va fi disponibilă, cu acces gratuit, în spațiul Cartierului Creativ din Amzei 13. Proiectul se intitulează Unboxing Muzeul Abandonului – Live Museum și se desfășoară între 10 august și 7 septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 12:00 – 20:00, cu acces gratuit.

Într-o perioadă în care lista evenimentelor culturale bucureștene este foarte scurtă, Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din România, inaugurează în spațiul expozițional al Cartierului Creativ din Str. Amzei nr. 13 un proiect multi-dimensional despre fenomenul abandonului copiilor în România: de la expuneri muzeale fizice la cele virtuale și de la activități muzeale live, la un spațiu video dedicat mărturiilor de la Căminul Spital Sighet.

Muzeul Abandonului este vocea copiilor care au tăcut timp de decenii în spatele zidurilor instituțiilor de protecție a copiilor. Pentru ca această voce să fie auzită, cineva trebuie să o asculte. Am reușit să aducem în centrul Bucureștiului, la Piața Amzei, un subiect care a fost ascuns timp de decenii la periferia conștiinței noastre colective.

Simina Bădică, istoric și co-fondator Muzeul Abandonului

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” este numele unei expoziții-laborator, care aduce în fața publicului parte din activitățile de cercetare ale muzeului digital, dar și o translare parțială în plan fizic a expoziției Sighet – Cămin Spital. Muzeul Abandonului va prezenta în spațiu din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziția fizică cu aceeași temă, dar și 4 conferințe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularități ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcțiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 și 2024 și conexiunile cu comunitatea MA.

Muzeul AbandonuluiSursa foto: Muzeul Abandonului

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum cuprinde:

  • POP-UP MUSEUM PHYGITAL: Expoziția Sighet. Cămin Spital, într-un mix de obiecte fizice din colecția muzeului și 5 stații VR care vor permite explorarea în realitate virtuală a primei expoziții Muzeul Abandonului, dedicată căminului spital de la Sighet pentru copii irecuperabili
  • DIGITIZAREA arhivelor MA - un mic laborator live de arhivare, în care vizitatorii pot vedea etapele creării unei arhive, așa cum se întâmplă ele în spatele ușilor închise ale muzeelor
  • TURURI GHIDATE ALE EXPOZIȚIEI, cu membri ai echipei MA
  • LABORATOR DE CERCETARE – masa de lucru a următoarei expoziții MA – ZAU DE CÂMPIE - Lumina din întuneric. Cea mai recentă expediție de cercetare a echipei Muzeul Abandonului va fi expusă parțial în cadrul spațiul din Amzei 13, iar vizitatorii vor putea fi martorii proceselor de coagulare a conceptului curatorial din expoziția pe care o vom finaliza în 2024.
  • Joia la MA | Mini conferințe pe teme de interes ale muzeului.

„Am urmărit proiectul Muzeul Abandonului încă de când era în fază incipientă. Un demers pe de cât de util / necesar, pe atât de dificil de pus în practică. Pare utopic pentru unii să vorbești despre abandon, atașament, izolare, frică, anxietate și traume ca efecte ale unui politici sociale specifice regimului comunist. Dar nu e utopie, din păcate, ci e o realitate crudă, una despre care puțini au astăzi curajul să vorbească sau una despre care nu prea mai are cine vorbi” a scris Nona Rapotan, jurnalist BookHub, într-un articol intitulat Pledoarie pentru curaj și perseverență – Unboxing Muzeul Abandonului.

Sursa foto: Muzeul Abandonului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri