Muzeul Relațiilor Eșuate( Museum of Broken Relationships) trebuie să fie pe lista ta cu obiective pe care să le vizitezi dacă ți-ai propus să mergi în Zagreb, capitala Croației. Conceptul este unul extrem de interesant, exponatele fiind obiecte donate de oameni din toată lumea, care le aminteau de foștii parteneri. Îți prezentăm mai jos povestea muzeului, iar la final poți accesa galeria în care se regăsesc o parte dintre produse, inclusiv cele donate de români.

Capitala Croației este împărțită în Gornji Grad (Upper Town - zonă așezată pe deal care reprezintă partea istorică a orașului) și Donji Grad (Lower Town - considerată zona modernă a orașului). Muzeul Relațiilor Eșuate l-am descoperit în Gornji Grad, situat pe o străduță plină de clădiri istorice și biserici.

Povestea din spatele Muzeului Relațiilor Eșuate

Ca multe alte lucruri din viața unui om, ideea unui muzeu al relațiilor eșuate (Museum of Broken Relationships) a apărut ca urmare a unor experiențe personale. Reprezentanții muzeului au povestit pentru wall-street.ro că Drazen și Olinka, fondatorii muzeului, au conturat prima dată această idee într-o conversație pe care au avut-o târziu în noapte.

Era una dintre multele conversații pe care cei doi le-au avut în perioada de despărțire, când încercau cu disperare să-și încheie complet legăturile unul cu celălalt, având în vedere că era clar că relația lor nu mai putea continua.

Cei doi erau obsedați de ideea conform căreia amintirile legate de momentele petrecute împreună rămân vii și prezente prin intermediul diverselor obiecte răspândite în întreaga casă, obiecte martore la despărțirea lor.

În urma discuției au pus în aplicare ideea de a strânge obiectele pe care le considerau „vinovate” de trezirea amintirilor pe care le au împreună. Au mers mai departe și i-au invitat și pe prietenii, care au trecut prin despărțiri dureroase, să participe cu astfel de obiecte. Alături de fiecare obiect era prezentat și un text care să rezume motivul pentru care a fost ales.

După o primă expoziție în 2006, ideea lor a atras atenția la nivel internațional, motiv pentru care au decis să călătorească în mai multe țări pentru a o prezenta și pentru a aduna din ce în ce mai multe obiecte din toate colțurile lumii. Au vizitat 34 de țări, unde au susținut 63 de expoziții. Una dintre expoziții a avut loc inclusiv în România, la Rezidența BRD Scena9 din București, în 2020.

În 2010 au decis că le trebuie un loc permanent în care să își prezinte exponatele adunate din întreaga lume. Astfel au decis să deschidă Museum of Broken Relationships în Zagreb. Colecția completă numără peste 3.400 de exponate și continuă să crească. Atât în urma deplasărilor pe care le fac în străinătate, dar și ca urmare a donaților pe care oamenii le fac prin intermediul website-ului Brokenships.com.

Doar o parte dintre ele sunt prezentate în locația din Zagreb, expoziția fiind schimbată o dată la trei ani. Exponatele pe care le-am văzut noi urmează să fie schimbate cu o nouă colecție în 2024. Poți intra AICI pentru a vedea o parte dintre exponate, inclusiv cele din România, dar și poveștile din spatele lor. Trebuie menționat că exponatele din România nu sunt expuse în acest moment în Zagreb, pozele și mesajele fiind oferite redacției wall-street.ro de către reprezentanții muzeului. Intră AICI pentru a vedea prezentare

Dacă dorești să donezi obiecte muzeului din Zagreb, poți intra AICI.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri