Sushi nu mai este demult doar o traditie japoneza, devenind un adevarat fenomen in intrega lume, din insulele japoneze pana in Statele Unite, Europa si nu numai. Iubitorii de peste crud sunt dispusi sa plateasca sume exorbitante pentru a savura un sushi autentic.
Probabil ca cel mai scump sushi pe care l-ati gustat vreodata n-a costat mai mult de 50 dolari. In restaurantul Taro's by Mikuni din Sacramento se serveste specialitatea Ferrari Jewel Bako Roll, care include vita Kobe, somon afumat, caviar Beluga si fulgi de aur la un pret de...200 dolari.

“Exista o demarcatie abia perceptibila intre sushi obtinut din peste proaspat si sushi preparat de obicei cu peste congelat “, sustine Carolyn Wang, managerul restaurantului Masa din New York. Sanctuarul exclusivist dedicat specialitatii sushi a creat senzatie de la dechiderea lui in 2005, in mare parte datorita preturilor de aproape 400 dolari meniul pentru o persoana, neincluzand bauturile.

Termenul original “ngiri-zushi” dateaza din secolul al treilea si se refera la pestele sarat invelit in orez si lasat sa fermenteze cateva luni. Timp de secole, japonezii au perfectionat reteta astfel incat astazi sushi a devenit mult mai elaborat, obtinut fie din peste crud, fie din specialitati de fructe de mare.

“Meniul pregatit de bucatarul sef Masa variaza in functie de noutatile aparute pe piata japoneza de peste proaspat”, a declarat Wang, explicand de ce restaurantul Masa nu beneficiaza de un meniu prestabilit. Clientii restaurantului au incredere in gustul bucatarului, care garanteaza o experienta culinara de neuitat, pregatind cele mai exotice specii de peste care in mod normal nu se gasesc pe piata americana.

Desi Masa este un concept destul de rar intalnit in Statele Unite, nu este tocmai o idee noua. Asa numitele “omakase” – meniuri japoneze de degustare – sunt intalnite in aproape orice restaurant exclusivist din lume care serveste sushi, din Vancouver pana in Milano. In Lima, Toshiro este locul perfect pentru a savura un sushi excelent. Iar daca ajungeti in Mumbai, nu trebuie ratat Wasabi.

In oricare din aceste restaurante te poti astepta la cele mai extravagante preparate, incluzand variatii ale originalului “nigiri-zushi”, dar si “maki-zushi”, cu umplutura de somon, crab sau ton picant invelit in alge marine uscate numite “nori”. O alta specialitate este “chirasi”, sushi cu orez si o varietate de ingrediente marine. Preparatele moderne de sushi se diferentiaza prin gustul sarat si textura cremoasa.

Pentru a gasi cele mai scumpe preparate sushi, Forbes a consultat sugestiile bucatarilor sefi acreditati si ale celor mai luxoase hoteluri care recomanda restaurante pentru distinsii lor oaspeti. Preturile sunt calculate pentru doua mese, fara taxe si bauturi.

Masa, New York
800 de dolari


Restaurantul nu are un meniu prestabilit, seful bucatar Masa Takayama oferind diverse preparate sushi in functie de ingredientele de sezon aduse din Japonia. Cele 26 de locuri sunt insuficiente pentru lista de asteptare interminabila, recomandandu-se ca rezervarile sa aiba loc cu cel putin trei saptamani inainte. Specialitatea “toro tartar” (burta de ton) si caviar Sterling Royal merita incercata, justificand asteptarea si, de ce nu, pretul piperat.

Sushi-ko, Tokyo
250 de dolari


Situat in districtul Ginza din Tokyo, Sushi-ko a pregatit peste patru generatii de specialisti in sushi, inclusiv bucatarul sef Masa Takayama. Nici acest restaurant nu are un meniu prestabilit, invitand clientii sa se relaxeze savurand ultimele noutati in materie de sushi de pe piata japoneza. Printre specialitati se numara picioarele de crab cu lamaie si aricii de mare.


Miyako, Geneva
168 de dolari


Posibil cea mai buna bucatarie japoneza din Europa, Miyako se mandreste cu meniul Tepan-Yaki, care cuprinde sase feluri diferite de preparate, printre care peste proaspat de sezon si cotlet Kobe.


Tojo's Restaurant, Vancouver
220 de dolari


Meniul cuprinde 2.000 de retete sushi autentice, obtinute cu peste proaspat din Pacific. Inventatorul specialitatii Tojo Maki serveste si preparate din crab cu ciuperci in sos miso, amestec oferit in scoica la gratar.


Armani/Nobu, Milano
245 de dolari


Restaurantul exclusivist este o confluenta a delicioaselor preparate de sushi cu influente Armani in designul interior japonez. Meniul de sapte feluri include somon tatar si caviar Golden Osetra.


Shintori, Shanghai
200 de dolari


Desi, la o prima vedere, interiorul “industrializat” nu pare atat de primitor, locatia este totusi interesanta. Ca recomandare, feliile subtiri de ton servite cu sos piperat tofu si asparagus prajit sunt excelente.


Kyubei, Tokyo
500 de dolari


Situat in hotelul regal Okura, Kyubei este cunoscut pentru specialitatea sa “gunkan-maki sushi”, un amestec cilindric de icre si sushi. Preparatul Rosanjin, numit dupa celebrul olar si restaurator al anilor '30, se serveste pe platouri de portelan special create de acesta, imbinand placut sushi-ul cu...arta.


Wasabi, Mumbai
500 de dolari


Restaurantul din interiorul palatului Taj Mahal, Wasabi este singurul restaurant japonez autentic din Mumbai, reputatia sa datorandu-se in mare parte si sefului bucatar Masharu Morimoto, ale carui creatii pot fi astazi savurate la Nobu in New York. Meniu recomandat: vita Kobe, preparata la gratar sau marinata intr-un delicios sos teriyaki, amestec de sushi obtinut din cel mai bun somon, specii rare de ton, dar si peste exotic prajit.


Sushimoto, Frankfurt
145 de dolari

Unul din cele mai bune restaurante europene, Sushimoto isi intampina clientii cu cele mai proaspete preparate de peste de pe piata, incluzand arici de mare, icre de somon, creveti si moluste prajite.


Yamazoto, Amsterdam
216 de dolari

Decorul de lemn autentic si ospatarii imbracati in kimono promit un festin culinar de neuitat. Managerul Akira Oshima este un puritan in adevaratul sens al cuvantului, Yamazoto ocupand un loc de cinste in topul restaurantelor sushi continentale. Meniul contine trei specialitati diferite de peste proaspat de sezon “sashimi”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri