Trei jurnalisti ai postului de televiziune Al Jazeera au fost condamnati astazi, in Egipt, la trei ani de inchisoare pentru "difuzare de stiri false", relateaza BBC. Canadiano-egipteanul Mohamed Fahmy si egipteanul Baher Mohamed au fost prezenti in tribunalul din Cairo la anuntul verdictului.

Australianul Peter Greste a fost insa expulzat in Australia la inceputul acestui an si era judecat in lipsa. Cei trei au fost acuzati ca au ajutat gruparea interzisa Fratii Musulmani, dar au respins ferm acuzatiile. Cei trei jurnalisti au fost condamnati initial in iulie 2014, Greste si Fahmy la sapte ani de inchisoare, iar Mohamed la 10 ani, noteaza Mediafax.

Condamnarile lor au fost anulate in ianuarie, iar in februarie au fost eliberati in asteptarea unui nou proces. La anuntul verdictului, sambata, judecatorul a precizat ca cei trei nu sunt jurnalisti inregistrati si ca activau fara licenta dintr-un hotel din Cairo.

El i-a condamnat pe Greste si Fahmy la cate trei ani de inchisoare si pe Mohamed la trei ani si jumatate. Fahmy si Mohamed au fost luati de autoritati dupa anuntul verdictului, dar deocamdata nu este clar cat vor ispasi din pedeapsa, avand in vedere ca au fost inchisi deja un an inainte de a fi condamnati.

Al Jazeera a apreciat intr-un comunicat ca acest verdict reprezinta "un nou atac deliberat asupra libertatii presei". "Este o zi neagra pentru justitia egipteana; in loc sa apere libertatile si o presa libera si corecta, si-a compromis independenta din motive politice", a adaugat postul de televiziune.

Citeste si:
Cum sustin liderii din Paris presa: retineri, torturi si munca silnica
Libertatea presei: cum...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Mohamed Morsi, condamnat din nou la inchisoare pe viata