Parlamentul European a adoptat marti, cu 348 de voturi pentru si 274 voturi impotriva, reforma europeana a drepturilor de autor pe internet, un text foarte asteptat de media si lumea culturala, dar contestat de platformele americane si sustinatorii libertatii internetului.

Mai intai legislativul comunitar a votat impotriva propunerii de respingere a propunerii Comisiei Europene, dar si, la limita, impotriva unei solicitari a eurodeputatei austriece Evelyn Regner (SPO, grupul S&D), facuta in numele a 38 de eurodeputati, ca amendamentele la acordul provizoriu sa fie supuse la vot individual, noteaza Agerpres.

In cele din urma, reforma propusa de Comisia Europeana in septembrie 2016 a fost adoptata, cu 348 de voturi pentru, 274 impotriva si 36 de abtineri.

"In pofida campaniei costisitoare a marilor jucatori din domeniul tehnologiei, noile reguli reprezinta un acord larg asupra nevoii unui mecanism functional de protectie a proprietatii in era digitala", a declarat raportorul Axel Voss, din grupul PPE din PE, citat intr-un comunicat.

El a dat asigurari ca directiva nu schimba regulile jocului, ci le face pe cele actuale aplicabile. "Ceea ce era legal sa postezi inainte de directiva, va ramane legal dupa adoptarea Directivei. (...) Acordurile de copyright incheiate intre platforme si detinatorii de drepturi vor exclude eventualitatea ca utilizatorii sa fie trasi la raspundere pentru incalcarea copyrightului", a adaugat el.

Dupa trei ani de negocieri intense intre Parlamentul European si statele membre, acordul provizoriu prevede aplicarea si in mediul online a drepturilor si obligatiilor legislatiei privind drepturile de autor. Noile reguli ofera posibilitatea autorilor si editorilor de presa de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube si agregatori de stiri ca Google News sau Facebook.

De asemenea, au fost introduse mai multe garantii pentru a se asigura ca internetul ramane un spatiu caracterizat de libertatea de expresie.

Acordul doreste, de asemenea, sa faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor in scopul cercetarii efectuate prin intermediul prelucrarii de text si date, eliminandu-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confrunta in prezent cercetatorii. Se stipuleaza faptul ca restrictiile cauzate de drepturile de autor nu se aplica continutului utilizat in scop educational sau pentru ilustrare.

In ziua votului, in fata sediului Parlamentului European de la Strasbourg s-au distribuit materiale promotionale pentru votarea directivei copyright, precum difuzarea unui ziar de opt pagini cu titlul "#Yes2Copyright", si a avut loc chiar un scurt concert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri