Da, ne este teama sa cerem ajutorul. Indiferent de experienta pe care o avem, de cat de buni suntem, de varsta sau venit...exista ceva ce ne opreste cand vine vorba sa cerem ajutorul cuiva care ar trebui sa stie mai multe lucruri despre un anumit domeniu.

Acum aproximativ un an am constientizat ca nici eu nu pot / nu am putut cere ajutorul prea usor. Un aspect destul de ironic tinand cont de faptul ca intreaga mea activitate se bazeaza pe ideea de a mi se cere ajutor.

De-a lungul timpului am lucrat cu 3 coach si, in prezent, am 4 mentori ( 2 americani si 2 canadieni ).

Dar lucrurile nu au stat de la inceput asa. Am apelat la ajutor doar cand ajunsesem in pragul disperarii. Mai mult decat atat, cand Mihai Stanescu mi-a spus ca ar trebui sa caut un mentor, am simtit cum imi cade cerul in cap. De ce ? Cum ? De unde ? De ce sa cer ajutorul cuiva?

Intre timp am descoperit ca cea mai sigura si rapida metoda prin care putem atinge un anumit rezultat este sa-i intrebam pe cei care au atins deja rezultatul respectiv.

Si abia acum 1 an am constientizat ca sunt un consultant caruia ii este teama sa ceara ajutor. Pe cale de consecinta, cel mai probabil, voi atrage oameni care nu vor sa fie ajutati.

Dar nu m-am oprit aici. Dupa ce am inteles ca nu pot cere ajutor, am incercat sa inteleg de ce. Care sunt motivele pentru care oamenii refuza sa solicite ajutorul ? Ce ne retine in dorinta noastra de a rezolva o anumita problema ? Ce ne sperie ?

Raspunzand la aceste intrebari, am ajuns la cateva concluzii :

• Am fost invatati sa credem ca este gresit sau chiar rusinos sa cerem ajutorul, ca trebuie sa ne descurcam singuri. Sigur, exista situatii care necesita o rezolvare individuala, dar lucrurile care conteaza cu adevarat au nevoie de ajutor specializat. Altfel, putem lua decizii gresite total.

• Credem ca ajutorul inseamna ca altcineva sa ne rezolve problema. Din nou, o gresita conceptie. Cel putin in consultanta si coaching, rezolvarea problemei nu presupune ca noi, cei ajutati, nu trebuie mai sa facem nimic. Ni se va arata drumul corect, dar munca tot a noastra este.

• Credem ca trebuie sa le stim pe toate. Nimic mai fals, nu exista oameni care sa fie extrem de buni in tot.

• Credem ca trebuie sa ne chinuim, ca totul trebuie sa fie greu. Din contra... oamenii ii apreciaza pe cei care rezolva usor problemele.

• Avem un complex de inferioritate si ne simtim prost sau inferiori cand cineva stie mai multe decat noi. Pe scurt, putem reformula simplu in...orgoliu.

• Nu intelegem concepte precum consultant sau coach.

Dupa cum putem observa, toate de mai sus sunt non probleme. Nu, daca cerem ajutorul cuiva nu inseamna ca suntem mai slabi pregatiti sau ca trebuie sa ne fie rusine ca nu stim tot ce exista pe aceasta lume. Nu, oamenii nu ne vor judeca daca vad ca am solicitat ajutorul. Din contra, mai degraba isi vor face o idee gresita daca vor observa ca ne chinuim sau ca luam decizii gresite din orgoliu.

Solutia este mult mai simpla: cand intampinam o problema pe care nu o putem rezolva singuri, cand avem nevoie de opinii si solutii diferite, ar fi minunat sa solicitam ajutorul. Acest lucru ne va ajuta sa economisim timp, bani si sa rezolvam orice problema cu rezultate mult mai bune. Mai mult decat atat, uneori, un ajutor extern ne va oferi perspective diferite, care vor conduce la rezultate diferite. Uneori, tot ce avem nevoie, este cineva cu care sa ne sfatuim.

Orice problema are cel putin o solutie si ajutorul extern va poate ajuta sa gasiti varianta rapida pentru a rezolva corect problema.

Sursa foto: By Blazej Lyjak / Shuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri