Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si Uniunea Sindicala MediaSind vor propune Guvernului o serie de masuri pentru reducerea fiscalitatii in domeniul mass-media. Cu prilejul reuniunii organizate de UNPR in statiunea Cap Aurora, liderii institutiilor media si reprezentantii sindicatelor au dezbatut posibilitatea introducerii in contractul colectiv de ramura a unor facilitati fiscale, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Printre cei prezenti s-au numarat si presedintele UFS Atlas, Liviu Luca, si presedintele MediaSind, Cristian Godinac. Potrivit presedintelui UNPR, Marian Petre Milut, patronii din presa se confrunta in prezent cu o scadere a investitiilor cauzata de lipsa de predictibilitate si stabilitate economica din Romania. "Pana acum, resursele financiare din presa au venit cu preponderenta din sfera politicului. Aproximativ 80% din fondurile de publicitate au venit pe filiera guvernamentala. De aceea UNPR sustine crearea unui mecanism de stimulare a sectorului privat in scopul alocarii mai multor resurse pentru publicitate si promovare", a declarat Marian Petre Milut.

Presedintele MediaSind, Cristian Godinac, a declarat ca in acest an se va incerca introducerea in contractul colectiv de munca pe ramura mass-media a unor norme deontologice. In ceea ce priveste propunerea de reducere a fiscalitatii in mass media presedintele MediaSind a declarat: "Peste 80% dintre jurnalisti sunt platiti la nivelul unui muncitor necalificat. MediaSind va face o lista de revendicari care vor fi transmise Guvernului inainte de inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca si care va cuprinde si modalitatea de salarizare a jurnalistilor. In momentul de fata, plata prin contractele de drepturi de autor este o forma mascata de evaziune fiscala".

In acest context, presedintele UNPR a propus crearea unui sistem de plata orara a jurnalistilor. Aceasta propunere va fi discutata in cadrul negocierilor pentru contractul colectiv de munca pe ramura mass-media, care va fi incheiat in aceasta toamna. Marian Petre Milut a explicat ca in acest moment este necesara existenta unui patronat in reprezentarea intereselor mass-media, atat la nivel national, cat si la nivel international. De remarcat, UNPR isi va deschide un birou, la Bruxelles, astfel incat toate actiunile intreprinse de patronat la nivel national sa aiba ecou si la institutiile international.