Psihologia investitionala a investitorilor romani de la Bursa de Valori, mai ales in aceasta perioada guvernata de influentele pesimiste transmise din SUA, denota ca rezidentii sunt guvernati de panica si de sentimentele negativiste. Analiza fundamentala si indicatorii financiari ai emitentilor nu mai au o importanta foarte mare in comportamentul investitional, avand o pondere din ce in ce mai scazuta in selectia portofoliului.
De la inceputul anului strainii au iesit din piata de capital romaneasca, lasand bursa pe mana romanilor,. Specialistii spun ca cea mai mare parte din investitorii romani sunt specualtori, desi fluctualtiile inegale si intoacerile de pret ii dezavantajeaza si pe acestia.

“Investitorii romani sunt conectati la stirile externe. In ultima perioada acestea au predominat, vestile strict legate de companii romanesti fiind mai rare. Cum primesc o veste proasta de afara, romanii ies la vanzare. Iar in momentul in care se mai linistesc apele nu se intorc la cumparare cu acelasi avant. In plus, si speculatorii sunt dezavantajati de faptul ca revenirile nu sunt pe masura scaderilor anterioare, profiturile nu sunt foarte mari si acest lucru ii descurajeaza”, ne-a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Specialistii chestionati de Wall-Street sustin ca sentimentul general al investitorului roman de la BVB din aceasta perioada este cel de panica, alaturi de prudent in cumparare dar si in vanzare. Adrian Simionescu crede ca aceste sentimente depind foarte mult si de vechimea si experienta investitorului, cei mai vechi fiind mai cerebrali si mai greu de panicat.

“Sentimentul general al investritorilor in piata de capital romaneasca in acest moment este de panica. Nu se mai tine cont de indicatorii financiarri, fundamentali ai firmei ci predomina pesimismul. Conteaza insa si cum sunt sfatuiti si cata experienta au investitorii. Cei mai vechi nu sunt asa de panicati, constientizeaza ca valorile actuale ale preturilor sunt rar intalnite si majoritatea intra la cumparare. In schimb, cei mai noi sunt mult mai susceptibili si mai usor influentabili la stirile negative”, ne-a declarat directorul Vienna Investment Trust.

“Este prezenta, de asemenea, si o stare de prudenta. Lumea se gandeste de doua ori inainte sa cumpere sic and se uita la active si la valoarea contabila, nu sunt foarte atrasi nici sa vanda”, a mai declarat Andrei Ciubotaru.

Sectorul financiar ramane atractiv pentru romani

Conforma unui studiu realizat de Prgnosis la inceputul acestui an, sectorul financiar, desi a stat la originea crizei de pe pietele internationale, a fost indicat de 40% dintre investitori ca fiind cel mai atractiv in urmatoarea jumatate de an. Urmeaza sectorul constructiilor, cu 23 % dintre respondent considerand ca acesta va adduce cele mai importante castiguri in aceasta perioada de timp si sectorul farmaceutic, cu aproximativ 10%.

“In Romania, sectorul financiar este unul dintre cele mai sigure, pentru ca investitorii stiu ca ritmulk de crestere alert de pana acum va ramane la fel de consistent, la nivelul economiei romanesti. Mai sunt si alte domenii care nu trebuie uitate: infrastructura, transporturi, industrie, dar segmentul financiar va ramane unul din cele mai dinamice, cu evolutii spectaculoase mai ales pe termen scurt. Atractia investitorilor pentru acest domeniu se poate vedea si din lichiditatea acestor titluri, care aproape intotdeauna se afla in topul celor mai tranzactionate”, ne-a mai declarat Adrian Simionescu.

Majoritatea investitorilor aleg emitentii dupa potentialul de crestere

Acelasi studiu arata faptul ca cea mai des folosita strategie de investitii la BVB vizeza cu precadere identificarea emitentilor care le pot oferi potentialul de crestere cel mai ridicat. 20 % dintre respondenti urmaresc emitenti care le pot oferi castigurile cat mai sigure, in timp ce aproximativ 14% se orienteaza catre acei emitenti care acorda beneficii de genul dividendelor sau titlurilor gratuite.

Strategia speculatiilor pe baza analizei tehnice este favorita celor cu durata de detinerea actiunilor mai mica de 3 luni, in timp ce actiunile cu potential ridicat de crestere sunt vizate de cei care pastreaza actiunile in portofoliu 3-12 luni. Cei care in medie detin actiunile mai mult de 1 an par mai degraba interesati de beneficiile care decurg din calitatea de actionar (dividende, titluri gratuite).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri