Hamas le-a administrat tranchilizante unora dintre ostaticii israelieni înainte de a-i elibera "pentru a-i face să pară fericiţi" şi mai relaxaţi, a declarat marţi un oficial al Ministerului Sănătăţii israelian în faţa unei comisii din Knesset, potrivit agenţiilor de presă TPS şi EFE, conform Agerpres.

Dr. Hagar Mizrahi, şeful diviziei medicale în Ministerul israelian al Sănătăţii, a declarat în faţa Comisiei de sănătate din Knesset (parlamentul) că unora dintre ostatici li s-a administrat un tranchilizant, pe care l-a identificat ca fiind Clonazepam, înainte ca aceştia să fie predaţi în custodia Crucii Roşii, care i-a evacuat din Fâşia Gaza.

Acest medicament, a adăugat el, le-ar fi fost administrat pentru a-i face să pară calmi, fericiţi şi optimişti în timpul eliberării lor după mai mult de o lună şi jumătate de captivitate.

Clonazepamul este utilizat în mod obişnuit pentru a trata anumite tipuri de convulsii şi tulburări de panică. Se administrează în mod normal pe cale orală, medicamentul având un efect calmant asupra sistemului nervos. Printre efectele secundare sunt menţionate somnolenţa, ameţeala, tulburări de coordonare şi oboseala.

Se mai comercializează şi sub numele de Klonopin sau Rivotril. Utilizarea pe termen lung sau abuzivă a acestui medicament poate duce la dependenţă, toleranţă şi simptome de sevraj. Cu toate acestea, Mizrahi nu a precizat dacă utilizarea tranchilizantelor a fost confirmată de analizele de sânge ale ostaticilor sau de mărturiile celor eliberaţi.

Preşedintele comisiei, Yoni Meshariki, a cerut ministerului să trimită un raport oficial cu constatări detaliate şi dovezi altor organizaţii de sănătate din întreaga lume.

Aceste declaraţii intervin la doar câteva zile după încheierea unui armistiţiu de o săptămână între Israel şi Hamas, în timpul căruia au fost eliberaţi 105 ostatici răpiţi de gruparea islamistă palestiniană şi 240 de deţinuţi deţinuţi în închisorile israeliene.

Hamas deţine în prezent 138 de ostatici în interiorul Fâşiei Gaza, deşi 15 dintre ei au fost confirmaţi ca fiind morţi.

Cel puţin 1.200 de persoane au fost ucise în atacurile Hamas asupra comunităţilor israeliene din apropierea graniţei cu Gaza, la 7 octombrie. Unele persoane sunt în continuare date dispărute, în timp ce autorităţile israeliene continuă să identifice cadavre şi să caute rămăşiţe umane.

În acelaşi timp, 80 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul ofensivei lansate de armata israeliană în Fâşia Gaza cu scopul de a "anihila Hamas", a anunţat marţi biroul de comunicare al armatei israeliene, informează AFP.

După trei săptămâni de bombardamente intense, Israelul a lansat la 27 octombrie o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, ca răspuns la atacul comis la 7 octombrie în sudul Israelului de gruparea islamistă palestiniană Hamas, soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene. Operaţiunile israeliene din Gaza au făcut aproape 16.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii coordonat de Hamas.

Sursa foto: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri